Nici nemtii nu scapa de masurile de austeritate

Autor: Andreea Neferu 24.05.2010

Nemtii, italienii si britanicii vor fi nevoiti sa stranga cureaua, impinsi de la spate de guvernele care pregatesc masuri de austeritate si reduceri de cheltuieli.

Astfel, guvernul de la Berlin vrea sa deruleze un program de austeritate extrem de drastic incepand cu anul viitor, prin care sa dea un exemplu celorlalte state din zona euro si prin care sa se conformeze cu o "ghilotina a datoriilor" inclusa in constitutie, scrie Financial Times.

Autoritatile de la Berlin intentioneaza sa faca economii la buget de cel putin 10 mld. euro anual pana in anul 2016. Printre masurile care vor fi luate in considerare se numara majorarea taxelor si reducerea cheltuielilor publice. Reducerea subventiilor de stat si a scutirilor fiscale este, de asemenea, o prioritate.

Nici italienii nu s-au lasat mai prejos, urmand sa prezinte saptamana aceasta o serie de masuri prin care sa reduca deficitul bugetar cu 13 mld. euro in 2011, scrie agentia de presa Thomson Reuters. Demersurile reprezinta prima etapa a unui plan ce se va intinde pe o perioada de doi ani si care ar urma sa aduca gaura bugetara sub pragul de 3% din PIB pana in 2012.

Potrivit unor surse guvernamentale, masurile luate in considerare vizeaza inghetarea noilor angajari si a salariilor in sectorul public, reducerea achizitiilor guvernamentale, blocarea procedurilor de pensionare pentru o perioada de cateva luni pentru cei care se apropie de varsta de pensionare, dar si micsorarea stimulentelor fiscale pentru companii. Premierul italian Silvio Berlusconi a dat asigurari ca masurile vor reduce deficitul bugetar, dar nu vor alimenta o adevarata "macelarie sociala", asa cum s-a intamplat in cazul Greciei. "Sistemul de sanatate, pensiile, scolile si universitatile nu vor fi afectate" de masuri, potrivit lui Berlusconi.

In Marea Britanie, coalitia de guvernamant, aflata sub conducerea premierului David Cameron, a anuntat ieri reducerea cheltuielilor bugetare cu 6 mld. lire sterline (6,9 mld. euro). Noua administratie de la Londra a mostenit un deficit bugetar de 11,1% din PIB in 2009.