Enterprise Investors negociaza achizitia celei de-a treia fabrici de BCA si pregateste exitul pentru 2013-2014

Autor: Catalin Lupoaie 24.05.2010

Fondul de investitii polonez Enterprise Investors, care a investit pana in prezent peste 105 mil. euro in businessul cu materiale de constructii Macon, se afla in discutii pentru achizitionarea unui producator de BCA, in paralel cu pregatirea unei investitii de la zero.



Polonezii si-au stabilit ca obiectiv de extindere a businessului de BCA sfarsitul lui 2012, urmand ca ulterior sa faca exitul in 2013-2014. Enterprise Investors si-a stabilit ca obiectiv pentru urmatorii doi ani achizitionarea sau construirea de la zero a unei noi fabrici de BCA, pe langa cele doua pe care le detine deja la Deva (in 2006) si Oradea (in 2008), reunite sub brandul Macon, care se afla deja pe primul loc in topul producatorilor de BCA.

Businessul cu BCA detine o pondere de 55% din totalul cifrei de afaceri, urmat de diviziile de prefabricate din beton, var si teracota.

"Dupa finalizarea reorganizarii operationale a Macon Grup, ca urmare a achizitiei in 2008 a Simcor Grup, strategia pe termen mediu (2010 - 2013) urmareste consolidarea pozitiei pe piata locala, incluzand astfel dezvoltarea principalelor linii de business ale Macon Grup", spune Marius Marin, CEO al grupului Macon.

Strategia companiei prevede ca pana la sfarsitul anului 2012 sa construiasca sau sa achizitioneze a treia unitate de productie, in zona de est sau sud-est a Romaniei, care nu este acoperita in prezent de Macon.

Valoarea unei investitii de la zero ar putea sa ajunga la circa 20-30 mil. euro, daca luam in calcul proiectele care s-au derulat pana acum pe aceasta piata, iar in cazul unei achizitii valoarea ar putea creste, pentru ca este preluat brandul si cota de piata.

Opt competitori pe BCA

In prezent pe piata de BCA activeaza alaturi de grupul Macon alti opt producatori de BCA - Celco Constanta, Elpreco Craiova, Somaco Grup Prefabricate, Soceram Bucuresti, Prefab Calarasi, Prefabricate Vest din Bucuresti, Xella (Germania) si Ecoblock Constanta. Singurele companii care activeaza in zona de sud-est sunt Celco Constanta, Ecoblock din Constanta, Prefab Calarasi si Somaco Grup Prefabricate, cu o unitate la Adjud, insa reprezentantii Macon nu au dorit sa spuna cu cine se afla in negocieri.

In paralel cu negocierile de achizitie a unui producator de BCA, Macon ia in calcul achizitia unei companii de constructii care sa se integreze in divizia de prefabricate din beton (elemente prefabricate pentru drumuri si poduri, stalpi pentru linii electrice aeriene, elemente prefabricate pentru constructii civile si industriale si tuburi de rezistenta si canalizare), fara a oferi alte detalii.

Pentru divizia de var, planurile companiei prevad cresterea productiei de la unitatea de la Targu-Jiu cu circa 40% pana la sfarsitul primului semestru din 2011.

Compania va investi in perioada 2010-2013 peste 16 milioane de euro in extinderea celor patru divizii pe care le are in prezent compania (BCA, prefabricate din beton, var si teracota), suma care nu include si eventualele achizitii.

"Acest buget va fi suplimentat cu sumele necesare pentru eventualele achizitii sau investitii greenfield care vizeaza cele doua linii de business, BCA si prefabricate din beton. Exista deja, la acest moment, negocieri preliminare pentru potentiala achizitie a unui producator local de BCA, in paralel cu planificarea operationala a unei investitii greenfield", explica Marin. In perioada 2006 - 2010, bugetul alocat achizitionarii Macon, Simcor Grup si investitiilor efectuate dupa cele doua preluari a depasit 105 mil. euro.

Numarul angajatilor a scazut cu 20%

Macon Grup si-a redus anul trecut numarul mediu de angajati cu circa 20%, pana la 1.090 de persoane, iar in 2010 vor fi mai disponibilizati circa 4% din salariati, in paralel cu inceperea unui proces de angajare la diviziile care au rezultate mai bune.

"In 2009 ne-am orientat programul de reducere a costurilor in patru directii principale: reducerea costurilor operationale, reducerea cheltuielilor de personal, eficientizarea managementului stocurilor si reducerea costurilor administrative. Reorganizarea structurii de personal presupune insa ca din acest an sa reincepem si programul de creare a unor noi locuri de munca, in functie de necesitatile fiecarei linii de business, primele 18 fiind deja active pe platforma de productie de la Oradea incepand cu luna mai."

Cum s-a format liderul pe BCA

Grupul Macon a inregistrat in 2008 afaceri consolidate de 245 de milioane de lei (66,5 mil. euro), iar anul trecut vanzarile companiei au evoluat in acelasi ritm cu piata, potrivit lui Marin, care nu a dorit sa ofere detalii. Daca luam in calcul scaderea pietei de materiale de constructii cu 30% din 2009, cifra de afaceri consolidata a grupului Macon ar fi putut sa ajunga anul trecut la circa 170 mil. lei.

Compania Macon Deva a fost preluata integral de Enterprise Investors in 2006, printr-o tranzactie de 35 de milioane de euro. Doi ani mai tarziu polonezii au preluat grupul Simcor, printr-o tranzactie initiala care s-a ridicat la 53 mil. euro, fiind ulterior majorata prin alte preluari succesive de actiuni ale companiilor Simbeton si Simcor, listate pe bursa RASDAQ.

Simcor a fost delistata in mai 2009, iar participatia la Simbeton a urcat de la 54% la 64%.