Universitatile scot someri pe banda rulanta: unu din cinci absolventi de facultate nu-si gaseste job

Autor: Adelina Mihai 25.05.2010

Aproape 20% din cei 115.000 de absolventi de studii superioare de anul trecut s-au inscris in evidentele Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), pentru ca nu au reusit sa-si gaseasca un loc de munca dupa ce au primit diplomele de licenta.



Anul trecut, din cei 40.200 de someri cu studii superioare care nu au avut un loc de munca, mai bine de jumatate (21.600) erau someri nou intrati in evidentele agentiei, adica proaspeti absolventi de facultate.

Inca de la sfarsitul lui 2008, majoritatea companiilor de pe piata locala au inceput sa faca restructurari si sa blocheze bugetele pentru recrutare, pentru a-si putea tine afacerile pe linia de plutire, operand reduceri masive de costuri.

O mare parte din absolventii de facultate nu a reusit sa se angajeze, pentru ca firmele care au mai facut angajari anul trecut au avut o plaja mai mare de candidati, cu experienta, care proveneau din randurile celor 300.000 de angajati concediati anul trecut din companiile private.

"Nu am reusit sa ma angajez dupa ce am terminat facultatea si am decis sa depun actele ca sa castig niste bani ca somer. In plus, aveam nevoie de un venit care sa-mi asigure cheltuielile de supravietuire in Bucuresti", spune Ovidiu, 24 de ani, absolvent al Facultatii de Medicina Veterinara din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara. Ovidiu este din Deva, iar momentan locuieste in caminul facultatii, pentru ca intre timp s-a inscris la un program de masterat.

Indemnizatia de somaj pentru absolventii de facultate este de 300 de lei pe luna si se acorda pentru o perioada de pana la noua luni. Rata somajului in randul absolventilor de facultate a crescut constant in ultimii cinci ani, ajungand de la 3,8% la 6,4% la finele lunii februarie a acestui an, numarul somerilor cu studii superioare fiind de peste 48.000 in prezent, de aproape trei ori mai mare fata de 2006.

Pe de alta parte, absolventii de facultati particulare se angajeaza mai greu decat cei din facultatile de stat, deoarece universitatile private si-au pierdut din credibilitate in fata angajatorului odata cu scandalul in care a fost implicata universitatea particulara Spiru Haret, legat de numarul mare de diplome emise si legalitatea acestora.

In cadrul acestei institutii invata peste 300.000 de studenti, in timp ce in celelalte 32 de universitati private acreditate din tara exista in total aproximativ 400.000 de studenti. In universitatile de stat invata aproximativ 500.000 de studenti.

"O parte din activitatile din programul de masuri active pe care il derulam in cadrul agentiei o reprezinta relatia cu tinerii. Mergem in licee si universitati, inainte sa se dea examenele de bacalaureat sau licenta, si ii informam pe tineri despre drepturile pe care le au sau ii indrumam spre joburile pe care ni le-au anuntat angajatorii", sustine Silviu Bian, presedintele ANOFM.

In acest an, aproximativ 110.000 de studenti la cursurile de licenta, masterat sau doctorat isi vor finaliza studiile, numarul absolventilor de studii superioare fiind mai scazut pentru ca nu mai exista doua generatii de absolventi (cu studii de trei si de patru ani pentru licenta, cum a fost in ultimii doi ani), ca urmare a incheierii Conventiei de la Bologna. "Aproximativ 90.000 din absolventii de studii superioare de anul trecut provin din cadrul universitatilor de stat, iar restul de la privat", explica Ion Ciuca, directorul general al Directiei de Finantare pentru Invatamant Universitar din cadrul Ministerului Educatiei.

In Romania exista 49 de universitati de stat, sapte scoli militare, 32 de universitati particulare acreditate, 21 de universitati private cu autorizatie provizorie de functionare si doua aflate in curs de acreditare.