Panica, la ea acasa pe Bursa. SIF-urile au pierdut 38% intr-o luna si jumatate

Autor: Adrian Cojocar 24.05.2010

Odata cu scaderea abrupta a Bursei din ultimele saptamani, investitorii de pe piata de capital incep sa rememoreze momentele dramatice care s-au petrecut in urma cu circa un an si jumatate, cand una dintre cele mai mari banci de investitii din lume, Lehman Brothers, si-a anuntat falimentul. Si atunci ca si acum, Bursa se afla pe un trend puternic descendent, care a continuat si a sters in mai putin de sase luni de zile 62% din valoarea BET, principalul indice al Bursei.

Volatilitatea de la Bursa, care in analiza fundamentala este o expresie a riscului, a urcat puternic, variatiile zilnice ale SIF-urilor din ultima luna ajungand la 3%, un nivel mai ridicat si decat cel din momentul caderii bancii americane.

Dupa un inceput de an in care SIF-urile s-au bucurat de atentie pe seama revenirii economiilor europene si asteptarilor privind majorarea pragului de detinere al acestora, de la inceputul lunii aprilie indicele BET-Fi a scazut cu 38% pana in prezent.

"Este o perioada tulbure si o sa mai continue nesiguranta de pe pietele de capital. Zona euro este lovita cel mai tare. SIF-urile sunt foarte susceptibile la astfel de evenimente si sunt asimilate sectorului financiar pentru ca au detineri mari la banci. La aceasta se adauga si lipsa unei perspective clare in ceea ce priveste pragul la SIF-uri. Sunt de parere ca vom avea un rezultat in aceasta privinta in urmatoarea luna sau doua de zile", spune Adrian Manaila, directorul general al casei de brokeraj EldaInvest.

Potrivit lui, in prezent exista spaime la nivel global de genul dezmembrarii zonei euro, care conduc la vanzarile masive de pe Bursa. Vineri, SIF-urile au pierdut peste 7%, iar rulajul pietei s-a cifrat la 16,5 mil. euro.

Pe fondul variatiilor mari din ultima perioada de pe Bursa, piata a inceput sa fie dominata din nou de speculatori, ca in timpul furtunii financiare din urma cu circa un an.

"Psihologia investitorilor duce la astfel de evolutii, insa pentru cine are vana, cred ca este bine sa stea cu ochii pe piete, pentru ca pot sa apara oportunitati. Perceptia investitorilor fata de piata a fost mai importanta in ultimii doi ani decat calculele si analizele fundamentale. Cei mai multi investitori care au facut un profit cat de mic ies din piata ca sa nu innebuneasca de cap cu stirile negative. Lucrurile nu se clarifica si asteapta. Impresia mea este ca fondurile straine au vandut deja, pentru ca volumele de pe Bursa au fost ridicate, nu niste maruntisuri", a precizat Manaila.

Corectiile puternice din ultimele saptamani au facut ca indicele BET-FI, care reuneste cele cinci societati de investitii financiare de pe Bursa, sa se situeze cu 30% sub nivelul inregistrat in zilele critice din timpul falimentului Lehman Brothers. Spre deosebire, indicele BET a coborat numai recent sub nivelul de 5.000 de puncte, inregistrat in acea perioada.

Principalele zece titluri de pe Bursa s-au mentinut de altfel mai bine, acestea situandu-se inca pe plus de la inceputul anului, cu un avans in medie de 6%.

"Mi se pare extrem de neclara conjunctura interna. FMI zice ca nu a cerut reduceri de salarii, guvernantii zic ca le reduc. Acum zic ca nu ajung acestea si pun si impozite si taxe. Daca le fac pe amandoua odata se pun rau si cu populatia, si cu mediul de afaceri. Cred ca este cea mai proasta solutie", este de parere Adrian Manaila.

Si bursele straine sunt in fierbere