Volatilitatea extrema a Bursei ii trimite in corzi pe investitori. Cine mai rezista?

Autor: Adrian Cojocar 24.05.2010

SIF-urile au pierdut 38% din valoare intr-o luna si jumatate. Niciun analist nu risca acum o previziune.



Indicele BET al celor mai importante zece companii de la Bursa de Valori Bucuresti a coborat sub pragul de 5.000 de puncte, nivel pe care il inregistra in cel mai negru moment din istoria recenta a pietelor de capital, respectiv caderea Lehman Brothers din toamna lui 2008. Daca luna trecuta indicele BET reusise sa sara de pragul de 6.000 de puncte, aducand investitorilor ceva mai multi bani in buzunar, acum au fost de ajuns doar patru saptamani de tensiune pe pietele externe pentru a goli din nou conturile jucatorilor.

Volatilitatea indicelui BET, calculata ca medie a variatiilor absolute ale acestuia din ultimele 30 de sedinte, a ajuns in prezent la 2,2%, nivel care-l depaseste pe cel inregistrat in momentul falimentului rasunator al bancii americane de investitii din luna septembrie a anului 2008. Asemanator, indicele de volatilitate (VIX) al pietei americane a urcat vertiginos in ultima luna si a depasit pragul de 40 de puncte, considerat de investitorii de pe piata de capital ca fiind unul extrem de ridicat. In ultimele luni, VIX coborase sub nivelul de 20 de puncte.

"Va continua sa fie o perioada tulbure, dar nu ma astept sa fie vreo catastrofa iminenta de genul celor care s-au vehiculat precum dezmembrarea zonei euro. Cred ca acestea sunt temeri extreme. Insa este aceasta isterie cu situatia din Spania, Portugalia, Grecia. Investitorii citesc stiri de genul preluarii de stat a Bancii Populare din Spania si isi zic ca acesta este doar inceputul", explica

Adrian Manaila, directorul general al casei de brokeraj EldaInvest.

In ultima sedinta de la sfarsitul saptamanii trecute, SIF-urile au picat in medie cu 7,1%, iar indicele BET s-a corectat cu 3,8%. Au fost momente insa in ultimele saptamani cand indicii Bursei au inchis ziua de tranzactionare cu cresteri de peste 10%.

Scaderile din ultimele saptamani au sters 4,7 miliarde de euro din capitalizarea Bursei.