Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 24.05.2010

1. Patronatele hotarasc sa nu mai sustina memorandumul cu FMI. Basescu pregateste partidele pentru trecerea memorandumului prin Parlament. Conducerea UGIR-1903 si CONPIROM au decis sa nu mai sustina memorandumul cu FMI si sa se abtina marti de la vot in Consiliul Economic si Social (CES), considerand ca nu este problema patronatelor sa decida reducerea salariilor din sectorul public si a pensiilor.

"Nu sustinem memorandumul in forma actuala. Pe de alta parte, nu cred ca este treaba patronatelor sa decida asupra scaderii salariilor bugetare si a pensiilor", a spus Ioan Cezar Coraci, presedintele UGIR-1903, intr-o conferinta de presa.

Coraci a aratat ca a crezut ca dupa intalnirile de saptamana trecuta cu sindicatele si patronatele, Guvernul va continua negocierile cu partea sindicala pana marti cand se va discuta memorandumul din nou in CES, explicand schimbarea pozitiei UGIR-1903 fata de memorandum.

Presedintele Traian Basescu se va intalni, marti, cu grupurile parlamentare care sustin Guvernul, pentru discutii privind masurile impuse de acordul cu FMI, UDMR anuntandu-si decizia de a sustine protejarea pensiilor mici, iar UNPR pronuntandu-se pentru mentinerea pensiei minim garantate.

2. Bucurestiul se pregateste pentru o noua greva generala. Presedintele aliantei Sed Lex Vasile Marica a declarat, luni, ca greva generala din administratie ar putea avea loc in ziua asumarii raspunderii sau in ziua dezbaterii motiunii de cenzura in Parlament, putand astfel fi decalata fata de ziua de 31 mai in care toti bugetarii ameninta cu greva, scrie Mediafax.

Vasile Marica a precizat ca, daca greva din administratie va avea loc in ziua motiunii sau in ziua asumarii raspunderii pentru masurile impuse de acordul cu FMI aceasta ar insemna un semnal foarte clar pentru guvernanti.

"E posibil ca asumarea sa aiba loc luni, pe 31 mai, si atunci greva va fi in ziua anuntata sau e posibil sa aiba loc vineri si atunci o sa o decalam cu trei zile. Sindicalistii din administratie nu fac greva pe termen nelimitat, ci doar se solidarizeaza cu profesorii o zi", a precizat Marica.

De asemenea, in aceasta saptamana se va hotari daca intra in greva si transportul public. Presedintele Uniunii sindicatelor din transportul public local, Vasile Petrariu, a declarat ca joi, dupa ce Guvernul va stabili masurile de austeritate, se va decide daca sindicalistii vor intra in greva, nefiind inca stabilita data de catre Metrorex si RATB.

"Daca nu vor fi afectati de reducerea salariilor, sindicalistii Uniunii sindicatelor din transportul public vor face greva o zi, pe 1 iunie, in semn de solidaritate cu cei care vor intra in greva pe 31 mai. Daca li se vor taia veniturile, ei vor opri activitatea pe termen nedeterminat", a explicat Petrariu.

3. Creditele neperformante, inca o problema pentru Romania. Portofoliile de credite neperformante vor continua sa creasca puternic in Romania si Bulgaria, intrucat cle doua state au ramas in urma tarilor din regiune in privinta recuperarii din recesiunea economica, potrivit unei analize a grupului financiar Deutsche Bank.

Pe ansamblul Europei Centrale si de Est, portofoliile de credite neperfomante s-au apropiat de valorile maxime anticipate, urmand sa inregistreze o crestere usoara in perioada urmatoare, din cauza situatiei economice dificile si a avansului somajului, se arata in raport.

4. Cea mai mare economie din Europa incepe sa taie din cheltuielile publice. Germania spera sa faca economii de 10 miliarde euro anual. Guvernul Germaniei va incepe un program drastic de austeritate anul viitor, in intentia de a da un exemplu de economisire zonei euro si de a se conforma cu o "ghilotina a datoriilor" care a fost scrisa in constitutie, conform Financial Times.

Economiile estimate in urma masurilor sunt de circa 10 miliarde de euro anual, pana in 2016, au anuntat oficiali ai executivului.

Autoritatile iau in calcul si majorarea taxelor si reducerea cheltuielilor bugetare, in ciuda promisiunilor si asigurarilor date de coalitia de centru, aflata la guvernare. Reducerea subventiilor de stat si a scutirilor fiscale reprezinta de asemenea, o prioritate.

5. Romania si Republica Moldova vor interconecta sistemele de transport a gazelor naturale. Romania si Republica Moldova vor interconecta, prin constructia unui gazoduct intre Ungheni si Iasi, sistemele de transport a gazelor naturale, beneficiari urmand sa fie consumatorii din cele doua tari, se arata intr-un comunicat al Guvernului de la Chisinau.

Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a avut o intalnire la Chisinau cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, principalele subiecte discutate vizand colaborarea intre cele doua tari in sectorul energetic.