Si-au dezvoltat un business de cateva milioane de euro mizand pe dorinta romanilor de a se relaxa in propria piscina

Autori: Cristina Roşca , Andreea Mioara Neferu 25.05.2010

Numarul afacerilor cu piscine a crescut in ultimii ani, iar preferintele consumatorilor s-au diversificat catre proiecte tot mai complexe, ceea ce inseamna forme atipice de piscine sau amenajarea spatiului din jurul piscinei.



Kasta Metal a aparut pe piata imediat dupa revolutie, la initiativa celor doi fondatori Cristina Grigorescu si Nicolae Grigorescu. Compania, specializata in fabricarea si comercializarea de piscine, saune si spa-uri, a devenit incepand din anul 1998 o societate mixta, 10% din actiuni fiind detinute de doi investitori americani, Jean-Elizabeth Dvorak si Norval Dvorak. Kasta Metal a fost lansata cu 200 de dolari, iar ulterior intregul profit a fost reinvestit.

"La inceputul anilor '90 toata lumea avea vise, dorea sa iasa din tipar si sa realizeze ceva deosebit. Ne doream sa le oferim copiilor un trai si un viitor mai bune decat cele pe care le-am avut noi pana in revolutie. Piscinele erau pe vremea aceea ceva ce vazusem doar pe marile ecrane", isi aminteste Cristina Grigorescu. Ea mai spune ca ea si sotul ei s-au orientat catre zonele unde puteau beneficia de experienta pe care o aveau - inginerie si proiectare. Faptul ca au ajuns sa detina un business cu piscine a fost doar o intamplare.

"In 1995 am avut sansa sa fiu inclusa intr-un program american dedicat sprijinirii si dezvoltarii IMM-urilor, organizat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare. Cu aceasta ocazie am vizitat mai multe companii de pompe din Statele Unite. Una dintre acestea avea in gama de produse pe care le punea la dispozitie pompe de piscina. Domeniul mi-a trezit interesul. Am facut cateva investigatii si am ajuns la concluzia ca piscinele prezinta interes pentru clientii din Romania. Asa am creat departamentul, care ulterior a ajuns sa includa si alte produse destinate relaxarii: spa-uri, saune, decoratiuni pentru gradina", povesteste ea.

In momentul in care cei doi fondatori ai Kasta Metal au decis sa se orienteze catre productia si comercializarea de piscine, deoarece initial compania avusese un alt obiect de activitate in sectorul industrial, pe piata locala nu existau companii specializate in acest sector. "Cand am lansat afacerea, eu aveam 37 de ani, iar sotul meu 43, iar experienta in ceea ce priveste piscinele nu aveam, iar de saune sau spa-uri nici nu putea fi vorba. De regula, piscinele erau domeniul constructorilor. In ceea ce priveste obiectul de activitate initial - cel industrial - aveam ceva experienta pe care am pus-o in practica ulterior, pe parcursul dezvoltarii companiei", isi aminteste fondatoarea.

Un rol important in gestionarea afacerii l-au jucat cunostintele teoretice pe care Cristina Grigorescu le-a dobandit absolvind in 1995 "Asebuss", scoala de afaceri romano-americana din cadrul programului "Executive Master of Business Administration".

"Este greu sa definesc etapele individuale parcurse pana la demararea afacerii. La momentul respectiv totul functiona conform economiei bunului-simt. Cuvinte sau expresii precum plan de afaceri, viziune, strategie sau marketing nu erau des intalnite", explica ea.

In prezent, Kasta Metal ofera nu doar piscine, ci si alte produse destinate relaxarii, precum spa-uri, saune, cabine cu infrarosu, mobilier de gradina si diverse accesorii ce pot fi folosite atat pentru decorarea gradinii, cat si a casei. De asemenea, Kasta realizeaza proiecte la cheie si ofera asistenta in cazul proiectelor speciale.

"Oferim clientilor consultanta, proiectare, realizarea fizica a proiectului, servicii de intretinere si service postvanzare", explica ea. "Recent s-a dezvoltat o preferinta a consumatorilor catre proiecte speciale, ceea ce inseamna forme atipice de piscine amenajarea spatiului din jurul piscinei, dar si ambientarea celorlalte produse pe care le oferim. Daca la inceput clientii doreau doar un singur produs, acum proiectele sunt din ce in ce mai complexe."

Preturile se pot dubla in functie de dotari

Preturile variaza in functie de obiectul sau proiectul ales de client, acesta fiind diferentiat in functie de gama de piscine, saune, spa sau decoratiuni pentru gradina.

Preturile piscinelor sunt dependente de tipul de piscina solicitat - daca este forma standard sau proiect special, de dotarea optionala si de accesoriile dorite de beneficiar - daca piscina este acoperita si cu ce tip de acoperis. Pentru o piscina modulara cu dotari standard, preturile, ce includ TVA si montaj, sunt cuprinse intre circa 12.000 si 29.000 de euro, insa daca sunt dorite dotari superioare, pretul se poate dubla.

"Nu se poate vorbi despre un pret prestabilit sau standard. De exemplu, compania noastra a realizat un proiect pentru o piscina publica a carei valoare a fost de 250.000 de euro", explica fondatoarea.

In ceea ce priveste spa-urile, preturile variaza intre 7.500 si 17.000 euro, iar pretul pentru o sauna finlandeza incepe de la 3.000 de euro. Printre clientii Kasta Metal se numara atat persoane fizice, cat si moteluri, mici pensiuni, hoteluri si chiar clienti din domeniul public.

Compania, care a pornit la drum cu 200 de dolari si sase angajati, numara in prezent 50 de angajati si a avut in 2009 o cifra de afaceri de 1,5 mil. euro.

"In 2009 criza economica a inceput sa fie resimtita mai puternic si in Romania. Pentru compania noastra criza s-a resimtit prin scaderea cu 40% a cifrei de afaceri fata de anul 2008. Pentru anul acesta ne-am propus totusi o crestere a cifrei de afaceri cu 3-5%", explica ea. "Pentru viitor dorim sa ne continuam dezvoltarea in pofida situatiei economice actuale."

Oferte personalizate in functie de nevoile clientilor

Compania Reve a intrat pe piata locala in primavara anului 2007. "Primii pasi au fost marunti, incepand cu strangeri de mana, cautarea de colaboratori, formarea unei imagini, alegerea nisei in care sa ne incadram, selectionarea produselor, investitii in minimul necesar de echipamente, cautarea de forta de munca", spune Bogdan Precup, directorul general al companiei, despre etapele parcurse la inceput de drum. La momentul infiintarii afacerii, el avea 30 de ani, dar si o experienta de aproximativ trei ani in domeniu.

Compania Reve este specializata in proiectarea si executia piscinelor private si publice, oferind si servicii de montare a echipamentelor si accesoriilor, reconditionari si in acelasi timp comercializand echipamente, accesorii si consumabile. De asemenea, compania este producator de saune uscate si realizeaza bai de aburi (hammam) si spa-uri si comercializeaza tot ce tine de domeniul wellness, de la echipamente si accesorii pana la consumabile.

"Pentru fiecare potential client al nostru oferim initial consultanta. Primul pas il constituie o intalnire cu potentialul client, in cadrul careia preluam mai intai informatii legate de nevoile beneficiarului, explicam posibilitatile si variantele noastre, consiliem", precizeaza Bogdan Precup, explicand ca pentru fiecare client exista o oferta personalizata, motiv pentru care pretul poate varia in functie de necesitatile fiecaruia.

Estimari rezervate pentru 2010

Directorul de la Reve recunoaste ca, in general, clientii care apeleaza la produsele si serviciile oferite de companie au fost si sunt in continuare destul de pretentiosi, in conditiile in care opteaza pentru lucruri diferite fata de ceea ce gasesc pe piata. "Nu pot sa va spun ca anumite produse sunt preferate de clienti, pentru ca depinde de sezon. O piata mare este totusi piata piscinelor", marturiseste Bogdan Precup.

Afacerea Reve a pornit cu doi angajati, iar in prezent numarul acestora este de sase. Investitia initiala, care a fost orientata catre echipamente, utilaje, un autoturism si sediul companiei, s-a ridicat la suma de circa 10.000 de euro.

La finalul lui 2009, compania Reve a afisat o cifra de afaceri de aproximativ 800.000 de lei (circa 200.000 de euro), insa pentru acest an reprezentantii companiei sunt mai rezervati si spera ca vanzarile sa fie macar la nivelul celor inregistrate in anul precedent.

Un pas important in evolutia companiei a fost infiintarea APPW (Asociatia Patronala pentru Piscine si Wellness), in cadrul careia Reve este membru fondator. Ca planuri de viitor, reprezentantii companiei isi doresc consolidarea brandului Reve, gasirea de noi parteneri, dar si realizarea de proiecte complexe, toate conform standardelor europene. Pe termen lung, planul de referinta este dezvoltarea afacerii.

Kasta Metal

An infiintare: 1990

Domenii de activitate: piscine, spa-uri, saune, mobilier de gradina, obiecte decor gradina si casa

Investitie initiala: 200 de dolari

Numar de angajati: 50

Cifra de afaceri 2009: 1,5 mil. euro

Cifra de afaceri 2010 (estimare): 1,54- 1,57 mil. euro

Reve Constructor de Vise

An infiintare: 2007

Domenii de activitate: piscine, spa-uri, saune uscate, bai de aburi, wellness

Investitie initiala: 10.000 de euro

Numar angajati: 6

Cifra de afaceri 2009: 800.000 de lei (200.000 €)

Cifra de afaceri 2010 (estimare): 800.000 de lei (200.000 de euro)