Tarile din Uniunea Europeana stau foarte prost la capitolul respectarea propriilor reguli

Autor: Andreea Neferu 25.05.2010

Guvernele statelor din zona euro au incalcat regulile fiscale incluse in Pactul de Stabilitate si Crestere in mai mult de jumatate din anii ce au trecut de la aparitia monedei unice, scrie Bloomberg.

Criza Greciei a scos la suprafata vulnerabilitatea fiscala a celor 16 economii din zona euro, care au depasit cele doua reguli fiscale ale Uniunii Europene in 57% din cazuri de cand s-a adoptat moneda euro. Aceste reguli limiteaza deficitul bugetar la 3% din PIB si datoria publica la 60% din PIB.

Angajamentul statelor de a respecta aceste reguli a devenit mai degraba "retoric decat real" si a contribuit la amplificarea crizei datoriilor, a declarat David Blanchflower, colaborator pentru Bloomberg News si fost strateg in cadrul Bancii Angliei.

Dintre economiile care s-au aflat in zona euro inca de la lansarea uniunii monetare in 1999, Belgia si Italia nu au putut respecta cel putin una dintre reguli in toti cei 11 ani. Grecia a adoptat euro in 2001 si de atunci nu s-a incadrat in niciun an in limitele admise de UE. La polul opus, Finlanda si Luxemburg au fost in linie cu regulile din Pactul de Stabilitate si Crestere in toti anii.

"Intreaga zona euro nu a facut eforturi pentru a se mentine in limitele stipulate in Tratatul de la Maastricht, si acum plateste pretul" pentru aceasta nesabuinta, a declarat Kenneth Rogoff, profesor la Universitatea Harvard si fost economist-sef al Fondului Monetar International.

Ministrii de finante din zona euro au promis la finalul saptamanii trecute in cadrul unei reuniuni la Bruxelles ca vor intensifica sanctiunile pentru tarile cu deficite bugetare uriase. Sub incidenta Pactului de Stabilitate si Crestere, inspirat dupa modelul german, tarile cu deficite de peste 3% din PIB risca amenzi de pana la 0,5% din PIB daca nu reusesc sa-si echilibreze gaura bugetara. Niciun stat nu a fost amendat pana in prezent. Potrivit lui Herman Van Rompuy, presedintele UE, sanctiunile de tip financiar, dar si nonfinanciar pot fi aplicate tarilor care depasesc in mod constant limitele impuse pentru deficit si datorie.