Pietele financiare sunt in picaj din cauza cocteilului exploziv de probleme economice din Europa si politice din Asia

Autor: Cristina Rosca 25.05.2010

Bursele din intreaga lume au scazut puternic marti pe fondul temerilor legate de datoriile mari ale statelor din zona euro, de stabilitatea bancilor europene si de conflictul mocnit dintre Coreea de Sud si Coreea de Nord. Nici euro nu a avut o zi mai buna, pierzand teren in fata dolarului.



Ieri a fost una dintre cele mai tensionate sedinte bursiere din ultimul an cand s-au castigat miliarde, dar s-au si pierdut. Investitorii sunt extrem de agitati, ceea ce face ca deciziile lor sa fie luate din impuls. Indicele european de referinta Dow Jones Stoxx Europe 600 a pierdut 3%, apropiindu-se de minimul ultimelor opt luni, scrie BBC News.

La jumatatea sedintei de tranzactionare indicii bursieri de referinta vest-europeni postau scaderi de peste doua procente. Indicele britanic FTSE 100 inregistrase un declin de 2,65%. O scadere similara posta si DAX-ul german, 2,68%. Cel mai puternic declin era cel al CAC 40 (Franta), de 3,54%. In estul Europei, bursele au reactionat similar. BUX-ul ungar scadea cu 3,23%. Indicele romanesc de referinta BET pierduse pana la jumatatea zilei 8,4%. Declinul indicelui polonez WIG 20 a fost mai moderat comparativ cu al omoloagelor din regiune, pierzand numai de 2,28%.

Moneda euro a scazut la randul sau in raport cu dolarul pe fondul temerilor ca sistemul bancar spaniol este instabil si ar putea afecta economia. Cursul de schimb a ajuns la 1,2193 dolari pentru o moneda europeana, in scadere cu 1,25% fata de ziua precedenta. Moneda europeana s-a depreciat si in raport cu yenul japonez, pana la minimul ultimilor opt ani dupa ce FMI a cerut Spaniei sa actioneze mai rapid in ajutorarea bancilor.

Asia si Europa provoaca scaderea burselor

Unul dintre principalele motive care explica pesimismul investitorilor este decizia Bancii Spaniei de a nationaliza creditorul Cajasur, controlat de Biserica Catolica, dupa ce consiliul director al bancii a refuzat o propunere de fuziune. Aceasta este a doua oara cand banca centrala salveaza un creditor regional. Banca Spaniei urgenteaza fuziunile intre bancile regionale, care au oferit circa jumatate din totalul creditelor si care au alimentat boom-ul de pe piata imobiliara.

"Incertitudinea persista si nu exista incredere", a spus David Buik, analist la compania de consultanta BGC din Londra. "Sectorul bancar este lovit din doua parti: deciziile ridicole din Spania si situatia din Coreea de Nord. Este ca un cocteil toxic."

Scaderile de pe bursele europene au urmat trendul impus de cele din Asia care s-au prabusit pana la minimul ultimelor zece luni. Actiunile companiilor din Japonia si Coreea de Sud au fost afectate de anuntul Coreii de Nord ca a plasat armata in alerta. In legatura cu situatia celor doua state coreene, au aparut speculatii potrivit carora Coreea de Nord va ataca doar daca cei din sud vor initia atacul. Tensiunile din regiune s-au acumulat in special dupa ce in urma unor investigatii a reiesit ca nordul este vinovat pentru scufundarea unei nave de razboi sud-coreene. In urma incidentului din martie au murit 46 de marinari.

Toata Asia e pe minus

Titlurile japoneze au scazut cu 3,1%, iar cele din Coreea de Sud cu 2,7%. Indicele MSCI Asia-Pacific a postat un declin de 3%, pana la un nivel minim dupa luna iulie a anului trecut. Situatia din Asia s-a resimtit si in Australia, unde actiunile companiilor au scazut cu 3%. Au mai postat scaderi bursele din Taiwan, Hong Kong, Singapore, Indonezia, China, India, Thailanda si Malaiezia.

Actiunile BHP Billiton, cea mai mare companie miniera de la nivel mondial, s-au depreciat cu circa 4%, pana la un pret de 17,41 lire sterline.

Actiunile Barclays, a doua banca din Marea Britanie, au scazut cu 3,7%, pana la 2,89 lire, iar cele la UBS din Elvetia cu 3,2%.