De ce si-a dorit Sorin Minea controlul in afacerea Angst

Autor: Diana Tudor Stoica 25.05.2010

Sorin Minea, presedintele producatorului de mezeluri Angst, a devenit in urma cu o saptamana actionar majoritar al companiei dupa ce a preluat 60% din actiunile lui Urs Angst, omul de afaceri de origine elvetiana impreuna cu care Minea a fondat producatorul de mezeluri cu afaceri de peste 50 mil. euro.

"Eu si Urs Angst suntem prieteni de foarte mult timp. El are si alte afaceri si mi-a predat o parte din actiunile din Angst. Cu toate acestea, familia Angst nu va iesi complet din business", a declarat Sorin Minea, presedintele si actionarul Angst.

Minea a mentionat in diferite ocazii intentia sa de a achizitiona pachetul majoritar al companiei Angst, ultimul anunt pe aceasta tema fiind la finalul anului trecut, cand declara ca negocierile cu Urs Angst sunt mai avansate.

In prezent, Sorin Minea controleaza 60% din titlurile Angst fata de aproape 15%, cat detinea anterior, in timp ce procentul detinut de sotia sa - Ludmila Minea -, s-a majorat de la 4,9% la 20%, potrivit informatiilor disponibile la Registrul Comertului. Totodata, Bernadette Martha Wyirsch Angst - sotia lui Urs Angst - detine in acest moment 20% din titlurile Angst, fata de 9,9%, cat avea anterior, in timp ce Urs Angst, cel care controla 70% din actiunile producatorului de mezeluri, a iesit din actionariat.

Reorganizare pentru profit

Presedintele Angst nu a dezvaluit suma exacta pe care Urs Angst o va primi in urma exit-ului din companie.

"Angst a fost evaluata anul trecut de o firma neutra si are o valoare a activelor de 20-22 de milioane de euro", a spus managerul Angst.

Recent, compania Angst Ro cu sediul in Buftea a fost transformata din societate pe actiuni (SA) in societate cu raspundere limitata (SRL), potrivit informatiilor aparute in Monitorul Oficial. Reprezentantii Angst sustin ca aceasta decizie de schimbare a formei juridice a fost luata pentru a facilita schimbul de actiuni.

"Unul dintre obiectivele noastre pentru anul acesta este sa facem o reorganizare a grupului pentru a fi cat mai eficienti. Vom merge insa in aceleasi directii ca pana acum, respectiv productia de alimente si retail. In Romania nu exista o lege a holdingului, care ne-ar avantaja foarte mult, pentru a putea sa transform grupul si sa unesc toate companiile, asa ca am apelat la o forma juridica legala prin care fiecare firma va deveni un centru de profit centralizat", explica omul de afaceri.

Merg inainte cu investitii in retail

Minea sustine ca printre planurile Angst pentru anul acesta se numara si deschiderea a cel putin cinci noi magazine, pentru trei locatii contractele fiind deja semnate in prezent, cat si extinderea portofoliului de produse, in afara de reorganizarea interna a companiei, care va fi prioritara.

"Ne trebuie o reorganizare deoarece am crescut foarte mult si businessul este din ce in ce mai greu de operat. De exemplu, vom avea nevoie de noi oameni in managementul companiei, deoarece reteaua de magazine se dezvolta puternic si are nevoie de o mai mare atentie", a mai spus Sorin Minea.

Angst a finalizat anul 2009 cu afaceri de 220,9 mil. lei (52,1 mil. euro), in scadere cu 1% in lei comparativ cu rezultatele obtinute in anul precedent. In euro, scaderea a fost de aproximativ 15%, ca urmare a devalorizarii leului. Grupul Angst este format din doua fabrici de produse fierte (fabrica Angst din Buftea, judetul Ilfov, si Discovery din Cluj), o fabrica de produse crud-uscate (Salsi din Sinaia, judetul Prahova), o ferma de vaci (Ferma Lux din judetul Teleorman) si o retea de 22 de magazine dezvoltata in special in Capitala.