Bursa scade ca dupa falimentul Lehman Brothers. Brokerii arata cu degetul catre bursele externe

Autor: Vlad Anastasiu 26.05.2010

SIF-urile au pierdut in mai putin de doua luni 46% din valoare si toti indicii Bursei arata rosu de la inceputul anului. Brokerii spun ca au fost prea optimisti cand vorbeau de iesirea din criza si ca si-au schimbat perceptia dupa ce la inceputul anului asteptau cresteri de peste 20% in 2010.

Bursa a pierdut luna aceasta peste 23% pe indicele BET, in timp ce societatile financiare grupate sub BET-FI au coborat cu peste 36% fata de ultima cotatie din luna aprilie. Scaderile din luna mai au fost aproape la fel de puternice ca cele din perioada septembrie - octombrie a anului 2008, cand falimentul bancii de investitii Lehman Brothers a atras dupa sine prabusirea burselor din intreaga lume. Atunci fondurile de investitii au fost nevoite sa-si lichideze portofoliile pentru a putea face fata rascumpararilor din partea investitorilor si SIF-urile au pierdut intr-o singura luna 50% din valoare.

"Nu mai putem vorbi doar despre o corectie a Bursei, ci despre o tendinta de scadere pe termen mediu. S-au schimbat perspectivele investitorilor, daca acum un an erau optimiste cu privire la iesirea din criza, ultimele evenimente de pe extern au atras atentia ca mai avem de asteptat pana sa se rezolve toate problemele. Si tinand cont ca Bursa a anticipat pana acum aceasta iesire din criza, iar acum vedem o amanare, in piata s-a produs o inversare de trend", a explicat Razvan Pasol, directorul general al societatii de intermediere Intercapital Invest.

Scaderea a fost intr-atat de mare incat brokerii incep sa vorbeasca deja despre un al doilea val de criza, insa spre deosebire de prima corectie de amploare a SIF-urilor din anul 2008, acestia apreciaza ca acum investitorii sunt ceva mai obisnuiti cu astfel de evolutii pe Bursa.

"Cand vedem scaderi de peste 30% intr-o luna putem vorbi despre un al doilea val de criza, dar nu intr-o situatie asemanatoare cu cea din octombrie 2008. Investitorii s-au obisnuit cu evolutii de acest gen in aceasta perioada de criza, iar impactul la nivel psihologic in ceea ce priveste problemele care apar la nivel international este mult mai mic", a declarat Rares Nilas, directorul general al BT Securities, societatea de borkeraj a Bancii Transilvania.

Externul e vinovat

"Corectiile de pe piata locala vin strict legate de evolutiile externe. Si contextul intern influenteaza evolutia bursei locale, dar cred ca intr-o masura mult mai mica. Sincer, ma asteptam la scaderi ceva mai devreme pe plan local, dar ceva mai usurele", a adaugat Nilas.

In luna mai, principalii indici europeni au inregistrat, de asemenea scaderi considerabile, cea mai mare corectie din regiune fiind consemnata de indicele francez CAC 40, care a pierdut peste 13% in aceasta perioada.

"In afara de Germania si Canada, despre toate celelalte state mari se aude ca economiile lor gafaie. Au probleme si exista riscuri mari. Tocmai din aceasta cauza ma asteptam la scaderi pe piata locala, dar nici chiar atat de puternice, dar 2008 m-a invatat ca orice e posibil", a apreciat Octavian Molnar, directorul societatii de intermediere IFB Finwest.

In plus fata de contextul extern defavorabil, brokerii apreciaza ca nici contextul intern nu este unul favorabil, care contribuie la corectia Bursei.

"Scaderile de pe piata locala sunt datorate coroborat atat situatiei internatioanle, cat si contextul intern. Conteaza amandoua in egala masura, cred", a mai spus Molnar.

Brokerii recomanda investitorilor sa astepte clarificarea situatiei

Pe fondul volatilitatii extrem de mari din piata, brokerii recomanda investitorilor sa fie prudenti, iar ca strategie inclina catre pastrarea actiunilor sau a banilor, nefiind momentul oportun pentru achizitii.

"La nivelurile actuale si la ce volatiliate este in piata, nu as recomanda vanzare si nici cumparare. Nu mai e rentabil sa vinzi, cotatiile fiind mai mici decat la inceputul anului, iar de cumparat cred ca este scump, in conditiile in care cred ca preturile vor continua sa scada. Orice actiune este riscanta in momentul de fata, astfel ca recomand expectativa", a mai spus Nilas.

Cu toate acestea, in sedinta de ieri indicii au inregistrat scaderi intra-day chiar si de 14% pe BET-FI, iar indicele BET, care grupeaza titluri mai putin volatile precum cele bancare, a pierdut peste 8%.

"Faptul ca si pe BET vedem acum corectii ceva mai ample este un semnal ca nu doar speculatorii reactioneaza la aceste stiri, ci si alte categorii de investitori, care pana acum au asteptat in piata", a explicat Pasol.