Vladescu: Daca am taxa mai mult, doar am redistribui saracia

Autor: Liviu Chiru 25.05.2010

Romania nu are suficienta bogatie care sa fie redistribuita prin majorarea taxelor, de aceea Guvernul a ales sa lase mai multe resurse mediului privat, astfel incat sa poata face investitii, spune Sebastian Vladescu, ministrul finantelor.

"Prima data trebuie creata bogatia, iar bogatia este creata de cei care au initiativa. Din pacate aceasta nu este toata populatia unei tari, este o parte redusa, a celor care au spirit antreprenorial, sunt dispusi sa invete toata viata si sa riste. Ce am incercat sa facem a fost sa lasam suficienta resursa incat Romania sa aiba speranta ca poate sa creasca", a spus Vladescu, la un seminar organizat de Forum Invest.

Guvernul a propus un plan de ajustare a deficitului bugetar bazat exclusiv pe reduceri de salarii si pensii, in timp ce oficialii FMI au aratat ca au propus si alte solutii, care prevedeau inclusiv taxe mai mari pentru cei bogati.

"Singura resursa pe care Romania ar putea sa o aiba este resursa umana, a oamenilor care au curaj si initiativa. Cred ca a le lasa oamenilor care au aceasta capacitate resursele necesare este singura cale de a le da o sansa si celorlalti", a spus ministrul de finante.

Guvernul a preferat sa reduca generalizat veniturile pentru a compensa problema unui aparat de stat supradimensionat, cu prea multi angajati. Spre exemplu, intre 2005 si 2009 (cand Vladescu a mai avut un mandat de ministru de circa doi ani), numarul de angajati de la Ministerul Finantelor a urcat cu peste 6.400 de persoane, pana la 34.111.

In alta ordine de idei, Vladescu a aratat ca in conditiile in care resursele sunt tot mai limitate, inclusiv cele externe, care au alimentat cresterea economica din anii de boom, nici statul nu poate oferi mai mult sprijin mediului privat. "Metoda aleasa de Guvern a fost de a lasa resurse la sectorul privat. In limitele actualului spatiu bugetar nu exista o resursa care sa fie pusa la dispozitia mediului de afaceri dincolo de granturile europene", a raspuns Vladescu la intrebarea unui interlocutor privind posibile scheme de ajutor de stat pentru mediul privat. El a admis insa ca absorbtia fondurilor europene ramane foarte slaba. Pe de alta parte, ministrul finantelor a subliniat si faptul ca BNR si bancile comerciale au facut "efortul" de a mentine deschise liniile de credit, desi acestea fusesera "dimensionate pentru o alta lume."

Georgescu, BNR: Romania va putea sa acceseze din nou pietele externe daca isi face temele

Romania va putea sa acceseze din nou pietele internationale pentru a-si refinanta datoria publica daca masurile pentru reducerea deficitului bugetar agreate cu FMI vor fi puse in practica, spune Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR. "Parerea mea personala este ca la final masurile de incadrare in deficitul bugetar stabilit pentru anul acesta cu FMI vor fi realizate. E greu de prevazut ca nu ne vom putea imprumuta pe pietele internationale daca vom implementa aceste masuri", a spus Georgescu.

BNR anticipeaza ca datoria publica va urca la 40% din PIB la sfarsitul acestui an, nivel dublu fata de decembrie 2008, dar inca sub pragul de 60% impus de UE. Georgescu apreciaza ca Romania va trebui sa acceseze in continuare finantare pe pietele externe, in completarea celei de pe piata interna, pentru a finanta deficitele bugetare.

In primavara lui 2009 BNR s-a implicat pentru a facilita finantarea deficitului bugetar, refinantand pentru anumite banci titlurile de stat detinute, astfel incat acestea sa poata cumpara mai departe obligatiuni la dobanzi rezonabile.

Georgescu spune ca pe viitor o asemenea situatie nu va mai fi necesara, deoarece Romania are deja in derulare acordul cu FMI, iar ulterior va gasi finantare pe pietele internationale. "Norii de pe cerul Romaniei se raspandesc."