Pietele financiare se apropie din nou de vrie, episodul Lehman revine in memorie

Ziarul Financiar 25.05.2010

La Bucuresti, Bursa e in cadere libera, in timp ce leul este ajutat de interventiile BNR, care pun insa presiune pe cresterea dobanzilor. BET-ul a inregistrat pierderi de 10%, avand cea mai proasta zi din octombrie 2008 incoace.



Bursa de la Bucuresti si leul sunt din nou sub presiune, dupa ce frica privind escaladarea problemelor financiare din Spania, dar si a tensiunilor militare din Peninsula Coreeana, a cuprins investitorii internationali, care se tem de o noua recesiune la nivel mondial.

Deja analistii vorbesc despre o perioada care "seamana prea mult" cu episodul caderii Lehman Brothers din octombrie 2008, cand pietele financiare internationale au fost la un pas de dezintegrare, dupa ce injectiile masive de lichiditati din partea Bancii Centrale Europene si ale Fed nu au reusit sa opreasca tendinta de scumpire a creditului. Acum bancile se suspecteaza reciproc ca ar putea avea probleme de solvabilitate, din cauza detinerilor de obligatiuni ale unor state care s-ar putea confrunta cu probleme si nu isi mai imprumuta bani intre ele.

La Bucuresti, Bursa a inregistrat ieri pierderi de 10%, indicatorul BET, care reflecta evolutia celor mai lichide zece titluri fiind acum sub nivelul de la inceputul anului si cu 27% mai jos fata de maximele atinse la inceputul primaverii.

"Nu cred ca este vorba despre o zi doua de scaderi, ci putem vorbi de un trend descendent. Nu cred totusi ca vine sfarsitul lumii, ci cred ca vedem mai degraba o amanare a perspectivelor de iesire din criza", spune Razvan Pasol, directorul Intercapital Invest.

Pe piata valutara interbancara, euro a stagnat sub pragul de 4,19 lei, insa dealerii spun ca stabilitatea a fost asigurata de interventia indirecta a Bancii Nationale, care ar fi vandut valuta prin intermediul unei mari banci locale. "La noi BNR protejeaza leul, dar dobanzile se duc in sus ca urmare a vanzarilor de valuta", a comentat un dealer. Zlotul polonez a pierdut ieri 1,3% in fata euro, iar forintul maghiar aproape 1%.

De data aceasta, temerile investitorilor sunt legate de problemele care au aparut in sistemul bancar spaniol - unde o banca a fost nationalizata, iar alte patru obligate sa fuzioneze - si care indica o raspandire a crizei financiare din Grecia la nivel european.

Chiar seful Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a subliniat ca problema datoriilor publice din Europa a devenit principalul risc pentru revenirea economiei mondiale.

Sebastian Vladescu, ministrul finantelor publice, considera la randul sau ca problema datoriilor din Europa nu este discutata cu suficient curaj. "Este o problema a Europei care nu se discuta cu curaj. Aceasta este problema datoriilor tuturor tarilor, de la Statele Unite ale Americii la Anglia, zona euro si ceilalti. Este o problema care poate sa izbucneasca in orice moment", a atentionat Vladescu, subliniind ca Romania ar avea direct de suferit daca o tara precum Italia, unul din principalii parteneri comerciali, s-ar confrunta cu o criza severa.

La temerile privind datoriile publice s-a adaugat ieri si escaladarea conflictului mocnit din Pensinsula Coreeana, dupa ce presa a raportat ca liderul nord-coreean a cerut armatei sa se mobilizeze pentru lupta.

Bursele asiatice au scazut in sedinta de marti cu pana la 3%, iar bursele europene si mai apoi cele americane au preluat tendinta.