Roubini: Doar deprecierea euro poate ajuta statele membre cu datorii foarte mari

Autor: Liviu Chiru 26.05.2010

Singura solutie de a ajuta statele membre care se confrunta cu datorii mari, precum Grecia sau Italia, este o depreciere a euro, alternativa fiind iesirea din uniunea monetara, a declarat miercuri la Bucuresti Nouriel Roubini, economistul american care a reusit sa prevada criza financiara.

"Probabil ca deprecierea euro va continua, si atunci vom avea o imbunatatire a competitivitatii in Uniunea Monetara Europeana", spune Roubini.

Alternativa iesirii din zona euro ar fi foarte dureroasa pentru aceste state, in timp ce realizarea de reforme structurale - calea cea mai buna, urmata de Germania in trecut - ar dura prea mult, mai spune economistul.

"Nu prezis o destramare a Uniunii Monetare Europene, dar unii membri slabi ar putea decide sa iasa, probabilitatea nu este 0%. Nu este calea pe care as alege-o, dar e de vazut care va fi dorinta politica", spune Roubini. El subliniaza ca pe langa datoria mare si deficitele excesive, problema fundamentala a statelor periferice din zona euro este pierderea de competitivitate in fata Eustului si a Asiei.