Statul nu mai are bani si scoate la vanzare 12% din Petrom pentru care vrea 400 mil. euro

Autor: Roxana Petrescu 26.05.2010

Ministerul Economiei, care detine in prezent un pachet de 20,6% din actiunile Petrom, cea mai mare companie locala, a decis vanzarea unui pachet de 11,84% din actiunile detinute.

"Datorita conjuncturii economice si a lipsei fondurilor necesare, Ministerul EConomiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in calitate de actionar al statului roman nu isi poate mentine cota de participatie in cadrul operatorilor economici in cazul in care se hotaraste majorarea capitalului social cu aport in numerar", potrivit unei note de fundamentare a unui proiect de Hotarara de Guvern elaborat de Ministerul Economiei.
Valoarea pachetului de actiuni pe care Ministerul Economiei vrea sa-l vanda este de peste 400 de milioane de euro tinand cont de pretul de tranzactionare pe Bursa al titlurilor Petrom.

Producatorul de petrol si gaze intentioneaza sa realizeze o majorare de capital de 600 de milioane de euro. OMV, actionarul majoritar al companiei, a declarat si-ar putea majora participatia la Petrom prin achizitia de drepturi preferentiale, in cazul in care majorarea de capital nu va fi subscrisa integral.