VEKA ia in calcul sa faca o fabrica de profiluri PVC in doi-trei ani

Ziarul Financiar 26.05.2010

VEKA Romania, subsidiara producatorului german VEKA de profiluri PVC, a inregistrat anul trecut o scadere de 42% a cifrei de afaceri, pana la 26,3 mil. lei (6,2 mil. euro), insa veniturile inregistrate de grupul VEKA in Romania au scazut cu 35%, pana la circa 13 mil. euro, pentru ca germanii fac si importuri directe de la firma-mama.

"Anul trecut vanzarile VEKA in Romania au scazut cu 35% (42% reprezinta scaderea numai de la VEKA Romania), dar au fost companii care au avut scaderi cu mult mai mari. Am fost oarecum avantajati de faptul ca cea mai mare scadere a pietei a fost pe segmentul economic, unde noi nu suntem prezenti, deoarece compania noastra comercializeaza doar profiluri PVC clasa A", afirma Gabriel Nicolaescu, deputy general manager al VEKA Romania.

Circa 70% din vanzarile VEKA sunt orientate catre proiectele private, doar 30% fiind catre locuintele unifamiliale, inclusiv cele oferite prin programul de reabilitare termica al statului.

VEKA a renuntat in mai 2008 la o investitie de 20 mil. euro intr-o fabrica langa Bucuresti, desi proiectul era intr-un stadiu avansat. Chiar daca in Romania piata atingea varful maxim de 1 mld. euro, criza financiara care trecea din SUA in Europa i-a determinat pe germani sa amane investitia.

"In 2008 s-a luat decizia sa se construiasca o fabrica pe piata locala. La acel moment am beneficiat de serviciile unui expert german care a stat in Romania timp de un an si jumatate pentru a ne ajuta sa pregatim proiectul. In luna mai 2008 ne-am dus in Germania dupa ce ne-am inteles cu privire la achizitia terenului necesar, am obtinut doua oferte de finantare si am discutat cu furnizorii de energie in acest sens", spune Nicolaescu.

Chiar daca fabrica nu s-a mai construit, cand piata va ajunge la 70% din nivelul din 2008, termenul estimat fiind de doi-trei ani, si cererea va fi constanta, Romania va fi prima tara in care se va extinde grupul VEKA, care are afaceri anuale de peste 700 mil. euro. Germanii au in prezent 27 de fabrici in 16 tari, in care lucreaza 3.300 de angajati.

Gabriel Nicolaescu, deputy general manager al VEKA Romania: Valoarea investitiei in fabrica s-ar fi ridicat la circa 20 de milioane de euro, iar cei de la grup ne-au spus ca prima investitie in productie, pe care o vor face dupa ce piata isi va reveni, va fi in Romania.