Vant pentru constructii

Autor: Roxana Petrescu 26.05.2010

Dupa ani intregi irositi in ceea ce priveste investitiile in energie eoliana, Romania ar putea avea dintr-o data la sfarsitul lui 2010 circa 600 de MW instalati. Acest lucru inseamna 240 de turbine ridicate, investitii de circa un miliard de euro din care 200 de milioane de euro inseamna partea de constructii. Intr-un an care se anunta din nou slab pentru economia Romaniei, padurea de "mori de vant" care ar putea rasari in cateva luni ar putea fi singura veste buna.



Deocamdata, cei mai multi bani dintr-o investitie intr-un parc eolian, adica mai bine de 75%, se duc la constructorii de turbine care vin din tari cu traditie cum ar fi Germania sau Spania, estul fiind pentru partea de constructii de drumuri, lucrari electrice sau fundatii, care se duc direct catre constructorii romani ai proiectelor.

Mai mult, in Romania nici macar macarelele necesare pentru a ridica componentele unei turbine la inaltimi de 100 de metri nu exista, ci sunt la randul lor aduse cu vaporul.

Ciment special. Cimentul necesar pentru construirea fundatiilor pentru montarea unei turbine eoliene, care este unul facut dupa o reteta speciala, a inceput sa fie produs si local dupa ce producatorii de ciment din Romania au invatat ingredientele secrete.

Practic, deocamdata, un proiect eolian creeaza efecte pe orizontala prin locurile de munca pe care le formeaza, prin drumurile construite, prin fundatiile necesare, lucrarile electrice sau prin chiriile pe care proprietarii de pamanturi le primesc de la dezvoltatori si care s-ar putea intoarce in economiile locale prin investitiile lor personale. Perspectivele se arata bune pentru acest domeniu, specialistii spunand ca in pana in 2013 in Romania ar putea exista proiecte eoliene cu o capacitate de peste 3.370 MW, adica aproximativ 5 reactoare verzi ale centralei de la Cernavoda, tinand cont doar de proiectele care acum se afla intr-o anumita faza de dezvoltare.

In cifre mai detaliate, acest lucru ar presupune investitii de 6 miliarde de euro, montarea a peste 1.300 de turbine eoliene, peste un miliard de euro pentru sectorul constructiilor si cam 6.000 de joburi create. In plus, cam 3 milioane de case ar urma sa fie alimentate numai cu energia vantului. Tinand cont de aceste perspective, sectorul de constructii ar putea avea din nou de castigat prin aparitia unor fabrici de componente la nivel local.

Vom produce componente. "Romania va deveni un producator de componente pentru industria eoliana. Deja exista astfel de unitati in industria solara si avem semnale din partea unor companii din Germania si Italia pentru realizarea unor unitati destinate industriei eoliene. Fabrici precum Titan Masini Grele sau Fortus Iasi pot deveni centre de productie pentru subansambluri de eoliene. Pe de alta parte, investitiile din sectorul eolian nu au impact numai in acest sens. 25% din bugetul de investitii al Transelectrica de anul trecut a fost facut cu banii proveniti din eoliene", spune Dana Duica, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energia Eoliana. Ea afirma ca potrivit proiectelor care au fost anuntate pana acum, dintre care cateva se afla in faza de constructie, pana in 2013 ar trebui sa existe 3.370,6 MW instalati.

Unul, dar mare. In prezent, cel mai mare proiect eolian care se construieste in Romania este cel al cehilor de la CEZ in doua localitati dobrogene, Fantanele si Cogealac. Proiectul va avea la sfarsit 600 MW si va fi complet functional in 2011. Prima parte a proiectului, cea de la Fantanele, presupune instalarea a 139 de turbine eoliene, din care 92 sunt deja ridicate.

"Acum sunt 92 de turbine instalate la Fantanele, dar niciuna nu functioneaza pentru ca asteptam conectarea la statia Transelectrica, statie care a fost facuta de CEZ. Peste o luna probabil ca vor incepe sa functioneze primele turbine, iar pana in septembrie speram sa avem tot parcul functional", spune Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste din cadrul CEZ Romania.

Investitia totala in proiect este de 1,1 miliarde de euro, din care circa o treime va ramane in Romania, restul reprezentand achizitia turbinelor de la General Electric. Statisticile europene arata ca peste 75% din valoarea unui proiect eolian se duce pe partea de echipamente, 9% pe partea de conectare la retea, 6,5% pe lucrarile de realizare a fundatiilor pentru turbine, 1% pentru constructia de drumuri si 1,5% pentru instalatiile electrice.

Concomitent, in realizarea unui proiect eolian mai intra si alte costuri cum ar fi inchirierea terenurilor necesare, care reprezinta cam 4% din proiect, dar si costuri financiare sau plata consultantilor. "In Romania nu existau macaralele necesare pentru a putea ridica anumite componente la inaltimea de 100 de metri, cat are o turbina. Le-am adus din Germania, dar aici nu aveau atorizatie. Desi echipamentele au fost importate au fost multe lucruri care au fost utilizate din productia interna. In plus am creat peste 450 de locuri de munca pe durata proiectului", a mai spus Borotea.

Constructorii se simt bine. Cateva dintre companiile locale care sunt implicate in proiectul dezvoltat de CEZ spun ca impactul unei astfel de investitii se resimte pe orizontala.

"Am folosit ciment produs in tara desi la inceput am facut niste teste pentru realizarea unei retete speciale care sa poata sustine turbinele. Cea mai mare parte a fortei de munca a fost angajata local. De aici vin si implicatiile majore pe orizontala ale unei asemenea investitii", spune Marius Badina, directorul general al Viarom, companie care se ocupa de partea de constructii civile a parcului CEZ.

O alta companie care lucreaza pe santierul de la Fantanele este EnergoBit, care se ocupa de proiectarea si realizarea lucrarilor electrice pentru parcul eolian al cehilor. Mai nou, firma este implicata si in realizarea parcului eolian de 45 MW pe care Petrom l-a anuntat recent. Astfel, la sfarsitul anului, compania a raportat o crestere de 25% a cifrei de afaceri fata de 2008, pana la 410 mil. lei (97 milioane de euro), potrivit site-ului EnergoBit.

Cine mai vine. In afara de cehii de la CEZ care sunt intr-un stadiu avansat al constructiilor, o serie de alte companii si-au anuntat planurile pentru investitii de profil. Astfel, italienii de la Enel precum si Energias de Portugal au inceput constructia la parcurile eoliene pe care vor sa le dezvolte in Romania.

Potrivit celor mai recente informatii, Enel isi propune sa construiasca circa 200 MW, in timp ce Energias de Portugal ar urma sa puna in functiune anul acesta un parc de 90 MW in comuna dobrogeana Pestera.

Cel mai ambitios plan in ceea ce priveste dezvoltarea de proiecte eoliene a fost anuntat recent de catre spaniolii de la Iberdrola care vor sa construiasca in Dobrogea cel mai mare parc eolian din lume, cu o capacitate instalata de circa 1.600 MW, mai mult decat doua reactoare ale centralei de la Cernavoda.

Investitia spaniolilor, care depaseste nivelul de doua miliarde de euro, ar urma sa fie finalizata in anul 2017, inceperea constructiilor fiind planificata pentru anul viitor.

Un alt investitor care acum face primii pasi in ceea ce priveste proiectele de energie regenerabila este Petrom, cea mai mare companie locala, care va investi 100 de milioane de euro pentru ridicarea unui parc de 45 MW, tot in Dobrogea. Petrom spune ca acest parc va intra in functiune anul viitor.

Bani investiti in vant

Cum se imparte investitia de 1,1 mld. euro a CEZ din Dobrogea in functie de costuri

Valoarea proiectului: 1,1 miliarde de euro

Costul turbinelor: 831 de milioane de euro (75,6% din valoarea proiectului)

Costul conectarii la retea: 98 de milioane de euro (8,9% din valoarea proiectului)

Costul fundatiilor: 71,5 milioane de euro (6,5% din valoarea proiectului)

Inchirierea terenurilor: 43 de milioane de euro (3,9% din valoarea proiectului)

Costul instalatiilor electrice: 16,5 milioane de euro (1,5% din valoarea proiectului)

Constructia drumurilor: 10 milioane de euro (0,9% din valoarea proiectului)

Sisteme de control, consultanta, costuri financiare: 30 de milioane de euro (0,3%, 1,2%, respectiv 1,2% din valoarea proiectului)

Cum s-ar traduce in investitii cei 3.370 MW din eoliene ce vor fi instalati pana in 2013

Valoarea investitiei: 6 miliarde de euro (1,8 milioane de euro/MW)

Costul turbinelor: 4,5 miliarde de euro

Costul conectarii la retea: 540 de milioane de euro

Costul fundatiilor: 394 de milioane de euro

Inchirierea terenurilor: 236 de milioane de euro

Costul instalatiilor electrice: 91 de milioane de euro

Constructia drumurilor: 55 de milioane de euro

Sisteme de control, consultanta, costuri financiare: 184 de milioane de euro

Nota: cifrele au fost calculate pornind de la structura de cost a unui proiect eolian stabilita de European Wind Energy Association.