Comisioanele si taxele ridica profitul National Bank of Greece in Romania la 12 mil. euro

Ziarul Financiar 26.05.2010

Profitul National Bank of Greece (NBG) in Romania a avansat in primul trimestru la 12 milioane de euro, de la 7 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut, in principal ca rezultat al cresterii de patru ori a veniturilor din comisioane si alte taxe, a anuntat, miercuri, grupul financiar elen citat de Mediafax Business.

Profitul inainte de constituirea de provizioane a avansat cu 36%, la 24 milioane de euro, de la 17 milioane de euro in ianuarie-martie 2009.

Provizioanele au urcat cu 9%, la zece milioane de euro, de la noua milioane de euro in primele trei luni ale anului trecut, potrivit raportului financiar al NBG.

Soldul creditelor a atins 2,1 miliarde de euro la finele lunii martie, in crestere cu 1% fata de sfarsitul lunii decembrie. Comparativ cu martie 2009, NBG a inregistrat o scadere de 2% in Romania.

Ponderea creditelor neperformante in portofoliul de credite a crescut la 4,1%, de la 3,5% la finele lunii decembrie si 1,7% in martie anul anterior.

Portofoliul de imprumuturi pentru companii a stagnat fata de decembrie, la 1,13 miliarde de euro, dar a scazut cu 3% raportat la martie 2009.

Pe segmentul de creditelor de retail, NBG a inregistrat un sold de 980 de milioane de euro in Romania, cu 2% mai mult comparativ cu decembrie, respectiv cu 2% mai putin fata de martie.

National Bank of Greece detine pachetul majoritar de 89,07% la Banca Romaneasca. Un alt actionar important este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu o participatie de 10,21%. NBG mai controleaza, indirect, firma de asigurari Garanta, operand totodata companiile NBG Leasing IFN si Eteba.