Camioanele Edy, minus 35 mil. euro anul trecut

Autor: Alexandru Anghel 26.05.2010

Afacerile Edy Spedition, cel mai mare transportator rutier local, care detine o flota de peste 1.000 de camioane, s-au contractat anul trecut la 117 milioane de euro, cu 23% sub nivelul inregistrat in anul precedent.

Reducerea activitatii si cererii din sectorul transportului rutier a dus businessul transportatorului inapoi la nivelul anului 2007.

Grupul Edy, care cuprinde pe langa afacerea principala de transport rutier si logistica si compania Autocamion Service si distribuitorul de carburanti Diesel One, a fost infiintat in 1991 de omul de afaceri Alin Popa, care a vandut apoi in 2005 17,5% din actiuni catre fondul de investitii Balkan Accession Fund.

La inceputul anilor 1990 au fost fondate si companiile de transport Lazar International Company, detinuta de antreprenorul Ion Lazar, Dumagas Transport din Craiova, detinuta de omul de afaceri Mihai Dugaesescu, sau Dunca Expeditii fondata de Romeo Dan Dunca.

Odata cu reducerea afacerilor grupul Edy a restructurat si organigrama companiei, astfel ca in 2009 numarul angajatilor a scazut la 1.566 de oameni, cu peste 400 de oameni sub nivelul anului anterior.

La inceputul anului 2009 Edy a redus si flota de autocamioane pana la 1.000 de unitati prin returnarea a circa 200 de autocamioane catre firma de leasing finantatoare, Volvo Finance Leasing. In urma tranzactiei de buy-back Edy Spedition a obtinut 5 milioane de euro.

In luna aprilie, la aproape un an dupa redimensionarea flotei, Edy Spedition a anuntat achizitia a 70 de camioane Iveco de la dealerul Cefin, dintre care 35 de unitati sunt autocamioane rulate.

"Anul acesta intentionam sa extindem flota, iar achizitia acestor 70 de camioane este doar un pas in acest sens", a declarat Florin Gontariu, director operational al Edy Group.

Reprezentantii Edy Group si ai Cefin nu au facut publica valoarea tranzactiei, dar potrivit estimarilor ZF, in functie de pretul unui autocamion Iveco Stralis nou si a pretului unui autocamion rulat, valoarea ar putea depasi 3 milioane de euro.

Finantarea a fost realizata prin dealerul de vehicule comerciale Cefin.