Brokerii cred ca mai urmeaza o majorare la Carpatica dupa injectia recenta de 50 mil. lei

Autor: Roxana Pricop 26.05.2010

Actionarii Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au subscris 50,8 milioane de lei in cadrul majorarii de capital in valoare de 62,2 milioane de lei. Analistii sunt insa de parere ca aceasta nu va fi singura majorare de capital la care actionarii va trebui sa participe in 2010.

Pentru a asigura o mai buna rezistenta a bancii, actionarii Carpatica au aprobat o majorare a capitalului social cu 62,2 mil. lei, dupa ce propunerea initiala a conducerii era de 100 de milioane de lei.

La finalul perioadei de subscrieri, banca a atras de la actionari 50,8 milioane de lei, majorandu-si capitalul pana la 278,9 milioane de lei.

Omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, care controleaza direct si indirect 40% din capitalul bancii, a trebuit sa participe cu 24,8 milioane de lei la majorarea de capital, in timp ce al doilea cel mai mare actionar, Alin Albu, care detine 10% din titluri, a trebuit sa subscrie o suma de peste

6 milioane de lei pentru a-si mentine participatia. De asemenea, Lucio Olivo si Gian Antonio Olivo, cei doi parteneri italieni ai lui Ilie Carabulea care detin cumulat 10% din banca, au vandut 4% din participatia detinuta pentru a participa la majorare.

"Atragerea celor 50 de milioane de lei de la actionari este de bun augur in ochii investitorilor, pentru care subscrierea in proportie de 80% a majorarii de capital inseamna ca actionarii sprijina in continuare activitatea bancii si ca institutia este solida si dispune de lichiditati.

Cum nu ma astept ca situatia pe piata bancara sa se imbunatateasca prea curand, nu cred ca aceasta va fi singura majorare de capital din acest an. Mai mult, Carpatica nu dispune de avantajele de care se bucura celelalte banci comerciale, cum ar fi sprijinul din partea unui grup financiar puternic", a comentat Mihai Chisu, broker la societatea de intermediere IFB Finwest.

Actiunile bancii au incheiat sedinta de tranzactionare de ieri in crestere cu 5,64%, pana la valoarea de 0,08 lei/titlu, in conditiile in care principalul indice bursier BET a crescut cu 9,5%. Capitalizarea bursiera a bancii este de 189,9 milioane de lei.

Chisu mai spune ca valoarea sumei atrase in urma majorarii de capital este foarte apropiata de valoarea pierderilor cu care institutia de credit a incheiat primul trimestru.

Carpatica a avut in primul trimestru pierderi de 57 de milioane de lei, de cinci ori mai mari decat in perioada similara a anului trecut. Pierderile au fost determinate de cheltuielile mari cu provizioanele, in conditiile in care profitul operational a urcat cu 74%, la 30 de milioane de lei.