Romanii cumpara de 5 ori mai putina gresie si faianta decat spaniolii, dar la fel de multa ca germanii

Autor: Catalin Lupoaie 27.05.2010

Consumul mediu anual de placi ceramice (gresie si faianta) pe piata locala se ridica in prezent la 1,2 mp pe cap de locuitor, de cinci ori mai scazut decat in Spania, care consuma 5,2 mp per capita, si depatru ori mai redus decat Grecia, unde consumul mediu este de 4,7 mp per capita, potrivit unui studiu al companiei Lasselsberger Romania, subsidiara locala a grupului austriac Lasselsberger.

In acelasi timp, italienii cumpara in medie anual aproximativ 3 mp de gresie si faianta pe cap de locuitor, in timp ce in Polonia consumul este de 2,8 mp.
"Romania, cu un consum mediu anual de 1,2 mp placi ceramice pe cap de locuitor, se situeaza in apropierea Germaniei, unde se achizitioneaza 1,35 mp de gresie si faianta anual per capita. Consumul scazut de placi ceramice de pe piata locala se justifica prin puterea scazuta de cumparare, prin lipsa infrastructurii si a utilitatilor in mediul rural", a declarat Eduard Macarescu, directorul comercial al Cesarom.

Analiza Cesarom mai arata ca in ceea ce priveste achizitiile strict efectuate, romanii cumpara gresie si fainta in valoare medie de 750 de lei, fapt ce se traduce printr-o cantitate totala de 30 mp la un pret mediu de 25 lei pe metrul patrat. Aceasta investitie are loc, potrivit estimarilor companiei o data la 20 de ani, interval de timp asemanator cu cel al majoritatii europenilor. "In Germania de obicei se folosesc placi ceramice simple de culoare alba iar schimbarea lor are loc, in medie, o data la 30 de ani. Consumul scazut de gresie si fainta al germanilor se justifica prin conservatorismul acestora. In Italia oamenii obisnuiesc sa foloseasca modele de placi ceramice mai sofisticate iar in medie schimbarea placilor se realizeaza cel putin o data la 20 ani", a mai spus Macarescu.
Conform studiului, in momentul achizitiei, 65% dintre romani opteaza pentru magazinele specializate si doar 35% se indreapta catre magazinele de bricolaj existente pe piata din Romania.