Noutati la Editurile Humanitas fiction, Leda, All

Autor: Stelian Turlea 27.05.2010

Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o enorma productie de carte, care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale "Ziarului de Duminica", care au ca subiect cartea, ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze, incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La "Cartea de literatura" sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. Atentie aparte mai primesc colectiile. Asupra unui titlu tradus ne oprim pe indelete in fiecare numar. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica "Avanpremiera". In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita.

Editura Humanitas fiction:

Peter Carey - "Viata mea clandestina"

Romanul va aparea in traducerea lui Vali Florescu.

Peter Carey, autor distins cu Man Booker Prize de doua ori (performanta pe care a mai atins-o doar J.M. Coetzee), ne propune in cel mai recent roman al sau, "Viata mea clandestina", o poveste despre solidaritatea si iubirea neasteptate care se nasc intre o membra a comunitatii hippy si un copil care crede ca si-a regasit mama, activista radicala in lumea anilor '60.

Che e un pusti de sapte ani care a crescut alaturi de bunica sa aristocrata intr-un apartament din Upper East Side. Dial este o frumoasa hipioata pasionata de literatura, cu idealuri progresiste. Cand aceasta intra in viata celor doi, lucrurile iau o intorsatura cu totul neasteptata, iar existenta micului Che se schimba radical: avand initial un simplu rol de intermediere intre Che si adevarata lui mama, Dial se va converti, treptat, in figura materna indelung asteptata de copil. Aventurile celor doi includ fuga de politie, camuflarea identitatii reale a lui Che, intalnirea cu mai multe comunitati hipiote, totul pe fundalul unei Americi tulburi, cea a anilor 60. Lupta decisiva se duce insa la nivelul constiintei celor doi, unul apasat de culpa imposturii, celalalt sfasiat intre dorul de universul familial si setea de aventura specifica oricarui copil. La sfarsitul unui montagne-russe de intamplari care contamineaza cititorul cu suspansul lor, ramane intrebarea: va reusi micul Che sa-si regaseasca familia legitima sau, dimpotriva, va alege clandestinitatea, care i-a oferit sansa sa traiasca pe viu aventuri pe care alti copii le citesc numai in carti?

Editura Leda:

Rawi Hage - "Gandacul"

Traducere de Irina Vainovski-Mihai

In egala masura apreciat de critica literara, cat si de publicul larg, "Gandacul" a castigat Paragraphe Hugh McLennan Prize pentru fictiune oferit de Uniunea Scriitorilor din Québec, precum si premiul Grand Prix du Livre de Montréal in 2008. Romanul a fost nominalizat la prestigioase distinctii literare, precum Scotiabank Giller Prize, Governor General's Literary Award, premiul Rogers Writers' Trust Fiction. A fost totodata selectionat in Globe and Mail Top 100 Books of the Year in 2008 si nominalizat la premiul Dublin IMPAC Literary Award in 2010.

Plasata in decorul comunitatii de imigranti din Montréal, actiunea romanului se desfasoara pe parcursul unei luni de iarna deosebit de aspre. Un hot autodeclarat, cu o tentativa de sinucidere ratata, este salvat impotriva vointei sale si obligat sa frecventeze sedinte de terapie la cabinetul unei analiste bine intentionate, dar naive. Astfel se declanseaza intreaga poveste, purtandu-ne din trecutul violent al copilariei antieroului petrecute intr-o tara sfasiata de razboi, intr-un prezent cu un peisaj dominat de cafenele de imigranti imbacsite de fum, in care fiecare are cate o poveste de spus. Pe strazile inghetate din Montréal, hotul supravietuieste la limita, imaginandu-si ca este un gandac ce invadeaza vietile localnicilor privilegiati si nepasatori din jurul sau.

Scrisa intr-un remarcabil stil cinematografic, "Gandacul"a consolidat statutul lui Hage ca una dintre cele mai interesante si puternice voci tinere ale fictiunii canadiene contemporane. Numele sau reprezinta o achizitie de valoare pentru portofoliul Editurii Leda, care a publicat deja autori canadieni consacrati, precum Margaret Atwood, Nancy Huston, Anne Hébert, Anne Michaels si altii.

Rawi Hage s-a nascut in 1964 la Beirut, unde a trait timp de noua ani experienta razboiului civil. A imigrat in Statele Unite in 1982, a urmat cursurile Institutului de Fotografie din New York, iar dupa zece ani s-a mutat in Canada, unde a studiat artele plastice la Colegiul Dawson si la Universitatea Concordia din Montreal. Este un scriitor laureat al multor premii, artist fotograf, curator si comentator politic. Scrierile sale au aparut in publicatii precum Maclean's, Fuse, Mizna, Jouvert, The Toronto Review, Montreal Serai si Al-Jadid. Creatiile lui fotografice au fost expuse in galerii si muzee din intreaga lume. Romanul de debut, "Jocul lui De Niro"(2006), este castigator al unor premii extrem de prestigioase: International IMPAC Dublin Literary Award, Paragraphe Hugh MacLennan Prize for Fiction, McAuslan First Book Prize, Prix des Libraires de Québec si a fost deopotriva nominalizat la Commonwealth Writers' Prize, Scotiabank Giller Prize, Governor General's Literary Award si Rogers Writers' Trust Fiction Prize.

Editura All:

Michel Birbaek - "Relatii sexuale"

Traducere: Matei Martin

El o iubeste pe ea. Ea il iubeste pe el. De sapte ani. Iubire multa, sex deloc. Sunt la biserica. O nunta. Iar nu-i a lor. "Relatii sexuale"e un roman cu final intr-adevar fericit: acolo unde alte povesti de dragoste se sfarsesc, aceasta de abia incepe. Cum intretii o relatie buna? Ce faci in momentul in care ramai in pana de iubire? Sau de pasiune? Ce mai ramane de facut in clipa in care se termina o relatie?

O carte fermecatoare si in acelasi timp emotionanta despre dragoste, despre recunostinta si despre raportul cu despartirea... de orice fel.