Care sunt cele mai bune malluri din Bucuresti conform consultantilor: Cotroceni Park, Baneasa si Bucuresti Mall

Autor: Cristi Moga 28.05.2010

Opt dintre cei mai importanti consultanti de pe piata centrelor comerciale au intocmit pentru Business Construct clasamentul celor mai bune malluri din Bucuresti. Cotroceni Park, Baneasa Shopping City si Bucuresti Mall ocupa primele trei pozitii. Ce au ele in plus fata de restul mallurilor din oras?



Cotroceni Park are cel mai placut design, cea mai buna parcare si cele mai atractive zone de divertisment atat pentru adulti, cat si pentru copii, argumente ce au plasat cel mai scump mall construit vreodata in Romania in fruntea celor mai bune centre comerciale din Bucuresti.

Colosul care a luat locul fostei fabrici UMEB din Bucuresti puncteaza bine si la capitolul mix de chiriasi, catchment area si accesibilitate, in timp ce punctele mai slabe sunt in zona de food-court si a eficientei financiare.

Business Construct a trimis chestionare catre zece dintre cei mai importanti consultanti de pe piata centrelor comerciale pentru departajarea mallurilor din Bucuresti in functie de zece criterii. Opt dintre acestia, de la firmele Colliers International, CB Richard Ellis, DTZ Echinox, Cushman & Wakefield, Jones Lang LaSalle si King Sturge au raspuns solicitarii, intocmind astfel un clasament al centrelor comerciale din Bucuresti.

Dupa Cotroceni Park, mall care a necesitat o investitie de 300 de milioane de euro, locul doi in clasament este ocupat de proiectul lui Gabriel Popoviciu - Baneasa Shopping City - pe care consultantii il vad drept mallul cu cel mai bun management, mix de chiriasi, zona de food-court si pozitionare, Baneasa fiind considerata zona cu cea mai mare putere de cum­parare a locuitorilor intre cartierele unde sunt pozitionate mallurile Capitalei.

Accesul mai dificil si lipsa unei zone de entertainment au facut ca mallul din nordul Capitalei sa nu ocupe prima pozitie, in con­ditiile in care consultantii imobiliari chestionati apreciaza ca Baneasa Shopping City are performante financiare mai bune decat Cotroceni Park, raportat la investitie, in conditiile in care costul de constructie al centrului comercial de pe fostul teren al Agronomiei a fost la jumatate.

Unirea Shopping Center, cel mai "productiv"

Cea mai buna eficienta financiara o are in schimb proiectul Unirea Shopping Center, urmat de primul mall modern construit in Capitala - Bucuresti Mall. Cele doua proiecte au implicat investitii mult mai mici decat mallurile construite in perioada de boom imobiliar, astfel ca randamentele obtinute de proprietari raman ridicate si in conditii de criza.

Bucuresti Mall sau "Mall Vitan", cum il mai cunosc o parte dintre bucuresteni, ramane un proiect comercial de top, in opinia consultantilor imobiliari, desi a fost inaugurat in urma cu 11 ani.

O analiza ZF din luna aprilie arata ca proiectul celor de la Anchor Grup are cele mai putine spatii neocupate intre mallurile din Bucuresti. In aceste conditii, Bucuresti Mall este apreciat si pentru management, mixul de chiriasi si zonele de food-court si entertainment, elemente pentru care proiectul a devansat in clasamentul intocmit de consultanti proiecte precum Sun Plaza sau "fratiorul" din Drumul Taberei - Plaza Romania.

Sudul, mai slab

Mallurile din sudul Bucurestiului sunt considerate mai slabe si de catre consultantii imobiliari, cel mai bine pozitionat fiind Sun Plaza, mallul de la Piata Sudului care a fost deschis in urma cu doar trei luni. Punctele forte ale mallului sunt considerate a fi accesibilitatea, zona de food-court si parcarea, in timp ce la capitolul spatii pentru distractie si zone pentru copii proiectul a obtinut calificative mai slabe.

Principalii rivali din sudul orasului ai Sun Plaza - Grand Arena si City Mall - au fost insa aproape inexistenti in preferintele consul­tantilor.

Liberty Center in schimb, mallul din zona Rahova, a intrat in topurile realizate de consultanti pentru spatiile de distractie, zona dedicata copiilor si spatiul pentru restaurante si cafenele.

Mallurile din Bucuresti au implicat investitii cumulate de aproximativ un miliard de euro si atrag zilnic peste 200.000 de oameni, devenind in ultimii ani principala destinatie de cumparaturi pentru majoritatea bucurestenilor cu venituri medii si mari.

In prezent insa competitia pentru clienti este mult mai puternica, iar cele 170 de spatii comerciale neocupate de chiriasi se resimt si in balanta financiara.

Care sunt cele mai bune malluri din Bucuresti in viziunea consultantilor imobiliari
Loc Proiect Punctaj
1. Cotroceni Park 297
2. Baneasa Shopping City 270
3. Bucuresti Mall 202
4. Plaza Romania 142
5. Sun Plaza 113
6. Unirea Shopping Center 107
7. Liberty Center 50
8. City Mall 13
Sursa: ZF

Ce mai puteti citi in Business Construct

In 5 ani s-a modernizat 5% din reteaua de drumuri si cai feraten Acoperisurile, inca in ceatan Zece sperante in imobiliaren Tevi: crestere cu 5-10%, doar cu ajutorul statului