Vor afecta masurile de austeritate revenirea economica a Europei?

Autor: Andreea Neferu 27.05.2010

Masurile de austeritate anuntate de guvernele din vestul Europei au reusit sa ii calmeze pe investitori, dar unii economisti sunt ingrijorati din cauza impactului acestora asupra redresarii economice fragile. Totusi, deprecierea euro va avea un impact pozitiv asupra economiilor bazate pe exporturi, scrie Financial Times.

"Programele de austeritate afecteaza reluarea cresterii economice in Europa, iar deprecierea euro ajuta doar in masura in care exista piata de consum pentru exporturi. Europa de Vest se baza in special pe exporturile catre tarile estice, care reprezinta insa o piata prea mica si nu suficient de puternica. Daca pana acum noi ne uitam la germani pentru sustinere economica, acum se uita ei catre noi. Europa are foarte mare nevoie de competitivitate", a declarat analistul financiar Dragos Cabat.

Comenzile industriale din zona euro au urcat cu 5,2% in martie, impulsionate in mod cert de deprecierea brusca a monedei europene. Un lucru este insa sigur. Performantele divergente ale tarilor de pe Batranul Continent sunt asteptate sa se amplifice, complicand sarcina Bancii Centrale Europene de a stabili dobanda de politica monetara.

Erik Nielsen, economist pe Europa in cadrul bancii americane de investitii Goldman Sachs, este de parere ca "economia reala mai are intre trei si sase luni pentru a convinge pietele financiare ca fundamentele economice incep sa-si revina, inainte ca aceasta sa se afunde din nou in recesiune cand canalele de credit vor ingheta".

Si Emeric Challier, manager in cadrul fondului Avenir Finance din Paris, crede ca deprecierea euro este un avantaj major, pentru ca va continua sa stimuleze exporturile, iar beneficiile vor fi si mai vizibile daca moneda unica va continua sa scada pentru inca un an cel putin. Spre exemplu, exporturile germane si vacantele in Spania sau Grecia vor deveni mai ieftine pentru americani si asiatici, scrie Bloomberg.