Wargha Enayati, Centrul Medical Unirea: Scenariul din imobiliare s-ar putea repeta si in piata serviciilor medicale private

Autor: Ioana David 27.05.2010

Wargha Enayati, fondatorul Centrului Medical Unirea (CMU), una dintre principalele retele de clinici private de pe piata locala, este de parere ca situatia din piata imobiliara, care timp de mai multi ani a crescut puternic si atragea investitii de miliarde de euro pentru ca din 2009 sa intre in declin aducand falimente unul dupa altul, s-ar putea intampla si in piata serviciilor medicale private.



Principalii operatori privati din domeniul de sanatate au anuntat proiecte de peste 150 mil. euro in unitati medicale, dintre care peste 70 mil. euro numai anul acesta, conform unei analize recente a ZF pe baza datelor facute publice de companii. Nivelul este unul record pentru aceasta industrie. In total s-au anuntat peste 13 clinici anul acesta, in timp ce pana in 2011 ar trebui construite alte sapte spitale.

"Din pacate se vor face toate aceste investitii, insa este o miscare foarte periculoasa. Am sentimentul ca este ca in imobiliare. Piata a crescut in fiecare an. Este ca un balon de sapun si ma astept ca la un moment dat sa explodeze", a spus Enayati intr-un interviu acordat ZF.

Omul de afaceri a cedat anul acesta controlul CMU, dar ramane la conducerea companiei, aceasta fiind una dintre conditiile solicitate la vanzare. Actionarul majoritar al companiei este fondul de investitii Advent International, care detine 80% din afacere. In deal-ul derulat la inceputul acestui an au vandut atat Enayati, cat si un alt fond de investitii, 3i, care detinea 49% din companie. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, dar a fost estimata de ZF la cateva zeci de milioane de euro.

S-au retras din doua deal-uri

Enayati afirma ca declinul pietei de servicii medicale private nu va fi un fenomen distinct doar in Romania, in Turcia spre exemplu spitalele incepand deja sa dea faliment. Si in Germania, seful CMU afirma ca se inchid spitale pentru ca nu mai pot fi sustinute.

"Nu se poate ca dintr-odata, de la numai trei spitale (Euroclinic, Life Memorial Hospital si Maternitatea Regina Maria - n.red.) in Bucuresti sa apara inca sapte cu de trei de ori mai multa capacitate. In primul rand de unde medici? Vor pica. Pana acum au picat policlinici mici, si acum incep sa cada lanturi mai mici. Sunt costuri fixe atat de mari. Daca vine un investitor strain sa bage 100 de milioane de euro, nu poate sa sparga piata. Pentru ca trebuie sa ai mentalitatea corecta, oamenii, reteaua pusa la punct", mai spune Enayati.

In ceea ce priveste sistemul de asigurari private de sanatate, el spune ca in Germania, spre exemplu, au devenit un produs vandut impreuna cu celelalte asigurari. "Cand vorbesti de medicina la nivel mare nu mai poti face bani", adauga el.

Intrebat de ce nu va intra si CMU in aceasta spirala a scaderilor pentru ca firma a anuntat investitii de 30 mil. euro in urmatorii doi ani dintre care cea mai mare parte intr-un spital privat, Enayati a raspuns ca strategia este una precauta.

"Numai in ultima luna ne-am retras din doua deal-uri aparent interesante, unul in Bucuresti si unul in provincie. Nu merita", a spus el fara sa ofere si alte detalii.

Schimbari in Consiliul de Administratie si noi oameni in management

Dupa preluarea de catre Advent au fost operate mai multe modificari atat in Consiliul de Administratie (CA), cat si in echipa de management.

Astfel, numarul membrilor CA a fost marit de la cinci la sase. S-au retras Jussi Rantanen din Finlanda si Daniel Lynch din SUA, care reprezentau fostii actionari de la 3i, si au intrat Emma Popa-Radu, Sebastian Tcaciuc si Raluca Nita. Consiliul este completat de Enayati, Sergiu Negut, deputy CEO, si Adrian Stroilescu, directorul de dezvoltare.

De asemenea, CMU a recrutat mai multi oameni pentru pozitii nou create in companie, dar mai sunt pozitii deschise pentru care se cauta manageri. Astfel, Radu Ignatescu este CFO si vine de la Ceramica Iasi (producator de materiale de constructii controlat de Advent). Serban Semeniuc este head of legal si a fost recrutat de la casa de avocatura Radu Taracila Padurari Retevoescu (RTPR) Allen & Overy, care a reprezentat Advent in tranzactie.

Fady Chreih, fostul director al diviziei pentru medici de la Banca Transilvania, ocupa in cadrul CMU pozitia de director de strategie si alianta. Un alt nume nou in echipa CMU este Stefan Chiorescu, care se ocupa de partea de fee for service (incasari cash de la clienti). CMU a recrutat oameni si de la concurenta. Nirvana Georgescu, director medical adjunct, vine de la Medicover, unde a lucrat in ultimii noua ani. La Medicover ea era responsabila de calitate, rol pe care il va avea si la CMU. Olimpia Enache vine de la reteaua de laboratoare Synevo, iar la CMU se ocupa tot de segmentul de laborator.

Compania recruteaza sef pentru banca de celule stem si sef de resurse umane. "Pe HR cred ca am vazut pana acum 40 de persoane si nu am putut sa ne hotaram", a spus Enayati.

CMU are circa 700 de angajati, iar salariile brute ale medicilor variaza intre 700 de euro si 20.000 de euro.

Compania a inregistrat in primele trei luni ale acestui an o cifra de afaceri de 4,7 mil. euro, in crestere cu 37% (in euro) comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Cine a venit In echipa de management a CMU: