Daca scade volatilitatea, Bursa ar putea intra intr-o zona de acumulare

Autor: Vlad Anastasiu 27.05.2010

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in urcare, pentru a doua zi consecutiv, insa a redus din ritmul de apreciere, cea mai mare crestere dintre indicii locali fiind consemnata de indicatorul energetic BET-NG, care a urcat cu peste 4% fata de referinta. Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri din piata, a urcat cu 3,92%, o crestere similara fiind inregistrata si de indicele BET-FI, care grupeaza cele cinci societati de investitii.

Brokerii sunt de parere ca daca in sedintele urmatoare vom vedea aceeasi evolutie crescatoare, pe fondul unei reducerii a volatilitatii din piata, putem vorbi despre intrarea intr-o zona de acumulare pe Bursa.

"Deocamdata bursa se afla in continuare intr-o zona de revenire dupa corectiile extrem de puternice de la inceputul saptamanii. Au fost doar doua sedinte de crestere, dar am vazut volume deosebit de ridicate in piata si cred ca s-a cam terminat cu presiunea la vanzare din partea investitorilor", a declarat Darie Moldovan, directorul de tranzactionare al societatii de intermediere Broker din Cluj.

Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri a depasit 9,9 mil. euro, fiind printre cele mai ridicate rulaje din acest an, volumul de tranzactionare depasind nivelul de 67,3 milioane de actiuni.

Aprecierea puternica pe indicele energetic a fost sustinuta in principal de avansurile consemnate de cele doua societati de utilitati Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL), de aproape 5,7% fiecare.

In sectorul petrolier, titlurile companiei OMV Petrom (SNP) au urcat cu aproape 3,2% fata de referinta, la pretul de 0,295 lei/unitate.

La categoria SIF-uri, cea mai mare apreciere a fost consemnata de titlurile SIF Muntenia (SIF4), de peste 5% fata de cotatia de miercuri. In top au urmat cresterile SIF Oltenia (SIF5), de peste 4,4%, inregistrand de asemenea cel mai mare rulaj din piata, de peste 10,3 mil. lei.

Tot in sectorul financiar actiunile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au reusit sa inchida in urcare, insa au redus si ele din ritmul de apreciere, inregistrand cresteri de doar 0,8% si respectiv 2% fata de referinta. La categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au inchis cu o depreciere de 0,7% fata de cotatia de miercuri.

"O diminuare a volatilitatii pe bursa ar putea duce piata intr-o zona de acumulare, cel putin intr-o prima faza. O prima tinta pentru societatile financiare cred ca este pragul de 20.800 de puncte. O trecere dincolo de acest prag ar putea indica o intrare intr-o zona de acumulare. Cu toate acestea este prematur sa vorbim despre o reluare a trendului crescator", a mai spus Moldovan. SIF-urile au depasit usor pragul de 20.000 de puncte.

Pe extern, principalele piete europene evoluau de asemenea pe crestere, cel mai mare avans din regiune fiind consemnat de indicele german DAX, care urca cu 2,4% fata de cotatia de miercuri.

"Externul ramane un factor important de influenta pentru piata locala, evolutia pietelor internationale dand o imagine globala. Important este si fluxul de investitori straini, daca acestia decid sa iasa de pe piata locala", a incheiat Moldovan.

De urmarit astazi