Unul din locotenentii lui Dinu Patriciu a cumparat 40% din Heritage, cel mai scump restaurant din Bucuresti

Autor: Alina Pahoncia 27.05.2010

Dorin Gherman, fostul CEO al Rompetrol, a cumparat aproximativ 40% din actiunile Heritage, cel mai scump restaurant din Capitala, unde miliardarul Dinu Patriciu controleaza deja 51% din afacere.

Surse apropiate tranzactiei sustin ca Gherman a facut o oferta tuturor celor 22 de actionari, insa doar 20 au acceptat sa vanda, pretul de vanzare reprezentand mai putin de jumatate din investitia initiala, care s-a ridicat la momentul deschiderii restaurantului la un milion de euro. De asemenea, sursele citate mai afirma ca Dinu Patriciu este cel care ar fi, de fapt, in spatele tranzactiei. Omul de afaceri a platit 500.000 de euro la inceputul lui 2008 pentru un pachet de 30% din actiunile Heritage, devenind actionar majoritar.

Intrarea lui Patriciu in actionariatul restaurantului de lux s-a facut prin majorare de capital. Ulterior, fostul proprietar al Rompetrol si-a majorat participatia pana la 51%.

Printre actionarii Heritage s-au numarat Robert Rekkers, CEO al Bancii Transilvania, Anca Ioan, fost CEO al Tiriac Holdings, Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac si Dan Pascariu, presedintele CA al UniCredit Tiriac Bank. Numarul mare de presedinti si vicepresedinti de banci a facut ca Heritage sa fie supranumit si "restaurantul bancherilor".

In prezent, Patriciu controleaza 51% din restaurant, iar Gherman in jur de 40%.

Proiectul deschiderii Heritage a fost initiat in 2006, iar deschiderea oficiala a avut loc in septembrie 2007. Datele de pe site-ul Ministerului de Finante arata ca restaurantul unde un pranz costa 100 de euro a acumulat in intervalul cuprins intre 2006 si 2008 pierderi de 1,4 milioane de euro.

Potrivit ultimelor informatii disponibile, aproape trei sferturi din businessul restaurantului reprezinta organizarea de evenimente.

Heritage a avut in 2008 afaceri de aproape 800.000 de euro si pierderi de 500.000 de euro si un numar de 43 de salariati.

Proprietarul imobilului in care functioneaza restaurantul de lux este fiul Sandei Tatarescu Negropontes. Vila are o suprafata de circa 750 mp, plus curtea interioara, subsol, parter, etaj si manasarda, chiria lunara fiind de aproximativ 10.000 de euro.

Gherman, 35 de ani, a fost director general al Rompetrol SA si presedinte al Consiliului de Administratie al Rompetrol, pana in ianuarie 2007.

Potrivit ultimelor informatii disponibile, el este implicat in afaceri precum SIDE, companie de distributie de produse consumabile sau Young@Art, care se ocupa cu vanzarea de tablouri si alte obiecte de arta.

De asemenea, impreuna cu alti doi antreprenori, a infiintat anul trecut compania DeSee Distribution, care asigura importul si distributia locala a produselor Deutsche See, liderul pietei germane de peste si fructe de mare si proprietarul lantului de restaurante NordSee.