Operatorul de clinici private Medcenter merge pe afaceri de 11 mil. euro

Autor: Ioana David 27.05.2010

Reteaua de clinici private Medcenter si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 11 mil. euro, in crestere cu peste 20% comparativ cu nivelul de 9 mil. euro din 2009. "Conditiile actuale ale pietei ne determina ca permanent sa reevaluam atat rezultatele, cat si planurile de investitii si evolutia pietei medicale", a spus Florin Ioan Balanica, directorul general al companiei.

Medcenter se numara printre primii zece operatori in piata serviciilor medicale private dupa cifra de afaceri, potrivit calculelor ZF. Comania opereaza atat centre private de dimeniuni mai mari situate in Bucuresti (4 centre), Iasi, Buzau, Braila, Focsani, Tecuci, Baia Mare, Cluj-Napoca, Brasov si Constanta, dar si o retea de cetre locale mici care presupun puncte de recoltare a sangelui si unul sau doua cabinete pentru medicina de familie si alte specialitati. Compania are in prezent o echipa de 485 de oameni, iar investitiile din 2010 sunt estimate la 34,3 mil. lei (8,1 mil. euro).

"Planurile pentru 2010 includ adaugarea serviciilor de imagistica medicala la principalele centre Medcenter, primele din aceasta etapa fiind centrele din Iasi si Constanta. (...) Tot in acest an, inauguram un nou centru medical in Ploiesti, un centru axat pe serviciile de medicina muncii. Planurile pentru perioada urmatoare includ si deschiderea unui laborator central in Bucuresti", a adaugat Balanica.

Unul dintre principalele proiecte ale companiei din primele trei luni ale acestui an, cand Medcenter a avut o cifra de afaceri de peste 3 mil. euro, a fost deschiderea unei unitati la Constanta. "In aceasta perioada (ianuarie - martie - n.red.) am inregistrat cresteri pe principalele categorii de venituri generate de sectorul privat, de exemplu incasarile cash au crescut cu aproximativ 25%. Din punctul de vedere al dezvoltarii retelei nationale, am punctat deschiderea unui nou centru Medcenter in Constanta, conform planului de dezvoltare regionala", a mai spus Balanica.

Pe aceasta piata mai activeaza firme precum MedLife, Medicover, Centrul Medical Unirea, Medsana, Sanador, Gral, Romar.

O piata inca pe val

Piata serviciilor medicale private in care Medcenter activeaza se numara printre cele mai efervescente domenii ale momentului, si ar putea depasi 600 mil. euro in 2012, comparativ cu nivelul de 373 mil. euro in 2009, conform datelor PMR, o firma de consultanta si cercetare. "In ansamblu, piata serviciilor medicale private este o piata in continua crestere, o piata ce nu si-a atins inca punctul de saturatie. In contextul problemelor financiare actuale, si sectorul de stat se confrunta cu anumite probleme care influenteaza intr-o anumita masura si companiile medicale care opereaza in sectorul privat. Din punctul de vedere al segmentului corporate, evolutia veniturilor pastreaza o traiectorie constant ascendenta, in ultima perioada schimbandu-se structura, numarul si tipologia angajatorilor care incheie astfel de contracte."