Analistii economici: Reducerea salariilor si a pensiilor va afecta puternic si economisirea

Autori: Claudia Medrega , Ciprian Botea 27.05.2010

Reducerea salariilor si pensiilor va avea un puternic impact negativ asupra consumului privat si economisirii populatiei, dar analistii sustin ca este necesara si reducerea numarului de salariati din sectorul bugetar prin comasarea impozitelor si eficientizarea activitatii.

Ei spun ca este devreme pentru a evalua exact scaderea consumului care va urma, unii considerand ca nu va ajunge la doua cifre.

"Reducerea cheltuielilor cu salariile si pensiile este o masura dureroasa, dar necesara in situatia economica precara a Romaniei. Insa aceste masuri nu sunt suficiente pentru reducerea deficitului bugetar, fiind necesara si reducerea numarului de salariati din sectorul bugetar prin comasarea impozitelor si taxelor si eficientizarea activitatii din administratie si companiile de stat", a declarat Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.

Ea considera ca reducerea salariilor si a pensilor va exercita presiuni suplimentare asupra consumului pe termen scurt, insa va avea efecte pozitive pe termen lung, deorece factura sociala actuala nu putea fi suportata de economia romaneasca si ar fi condus la cresterea rapida a datoriei publice si la deteriorarea perspectivelor viitoare de crestere.

"Reducerea salariilor si a pensiilor va avea impact negativ si asupra sectorului privat, insa aceaste masuri sunt preferabile variantei de crestere a TVA sau impozitului pe profit. Speram ca autoritatile vor corobora aceste masuri si cu eficientizarea cheltuielilor publice si reducerea risipei din bani publici si pastrarea subventiilor doar acolo unde este cu adevarat necesar", a mai spus Hancila.

Si economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, apreciaza ca impactul ajustarilor bugetare asupra consumului va fi consistent, insa subliniaza ca nu exista alta solutie in contextul actual.

"Cu reducerea cheltuielilor trebuie inceput. Este normal. Orice business privat face asta de un an si jumatate. Impactul asupra consumului va fi consistent si, implicit, asupra PIB. Insa preferam o crestere economica sanatoasa, sustenabila in urmatorii ani, chiar daca mai mica, fara sa alimenteze dezechilibre externe."

Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank, sustine ca impactul puternic asupra consumului privat se va manifesta chiar din luna mai, fiindca sentimentul consumatorilor a fost deja zdruncinat. "Efectele negative se vor vedea partial in trimestrul doi, probabil cel mai puternic in trimestrul trei si ceva mai putin in ultimul trimestru al acestui an. Nu trebuie trecut cu vederea celalalt aspect al masurilor anuntate, si anume ca erau si sunt in continuare absolut necesare." El a mai precizat ca daca in 2011 incep sa se faca reduceri semnificative de personal pentru a permite cresterea salariilor la nivelul dinaintea reducerilor, va avea loc un nou val de pesimism si, probabil, economia va suferi in continuare.

Impozitul pe dobanzi, impact limitat

Hancila apreciaza ca reintroducerea impozitului pe dobanzile la depozite va avea impact limitat asupra economisirii, deoarece in situatia actuala exista o preferinta clara a populatiei pentru detinerea de active lichide cu risc scazut si depozitele bancare raman cea mai sigura si lichida varianta de plasament. "Insa ne asteptam ca economisirea populatiei sa fie afectata intr-o masura mai mare de reducerea salariilor si a pensiilor datorita diminuarii venitului disponibil."

Impozitarea economisirilor nu aduce venituri considerabile la buget si, in acelasi timp, nu incurajeaza economisirea.

Or, Romania are nevoie de economisire in crestere din cel putin doua motive: pentru a putea investi in viitor avem nevoie de un grad de economisire cat mai ridicat si raportul credite-depozite este in continuare supraunitar, iar aceste masuri ar putea accentua dezechilibrul din sistemul bancar romanesc, potrivit lui Chidesciuc.