Producatorii, despre impozitarea tichetelor: Mai bine dam salarii!

Autor: Diana Tudor Stoica 27.05.2010

Producatorii din industria alimentara sustin ca daca guvernul va pune in aplicare decizia de a impozita tichetele cadou, de masa, vacanta si de cresa, sistemul de oferire a tichetelor nu va mai fi avantajos si iau in calcul renuntarea la folosirea acestora.

"E foarte greu de spus ce vom face daca aceste masuri vor fi aplicate. Daca tichetele vor fi impozitate, sistemul in sine nu mai are rost. Mai bine dam salarii", a declarat Shachar Shaine, presedintele United Romanian Breweries Bereprod, producatorul berii Tuborg, companie cu afaceri de 90 de milioane de euro si peste 900 de angajati in cadrul careia sunt folosite tichetele de masa.

Opinia sa este impartasita si de Constantin Boromiz, actionarul si directorul general al producatorului de panificatie Boromir, grup cu o cifra de afaceri de aproape 150 de milioane de euro si peste 2.600 de angajati la nivelul anului 2008. "Vom lua in calcul renuntarea la folosirea tichetelor de masa daca se va lua aceasta masura", spune omul de afaceri.

Includerea in veniturile salariale ale tichetelor cadou, de masa, de vacanta si de cresa este una dintre masurile pe care guvernul intentioneaza sa le puna in aplicare pentru cresterea veniturilor la bugetul de stat. Intr-un proiect creat pentru modificarea Codului fiscal, guvernul estimeaza obtinerea unor venituri de 2,2 miliarde de lei (circa 530 mil. euro) pana la finalul anului 2013 in urma impozitarii tichetelor de masa, urmand ca in urmatoarele sase luni ale acestui an sa obtina 345 mil. lei (85 mil. euro).

De asemenea, guvernul estimeaza ca poate primi alte 236 mil. lei (peste 55 mil. euro) pana in 2013 din impozitarea tichetelor cadou.

Asociatia Profesionala a Emitentilor de Tichete din Romania (APET), din care fac parte companiile Accor Services, Cheque Dejeuner Romania si Sodexo - care controleaza aceasta piata in proportie de 95%, sustin insa ca efectul va fi exact contrar, iar impozitarea tichetelor de masa va avea un impact dramatic asupra economiei romanesti prin scaderea bugetelor de stat si cresterea somajului.

Potrivit estimarilor APET, tichetele de masa genereaza in prezent incasari anuale de peste 360 de milioane de euro. In urma impozitarii acestora, peste 50% din companii vor renunta la folosirea tichetelor de masa, ceea ce va insemna pierderi de aproape 50 de milioane de euro anual la incasarile statului si o scadere a consumului de 860 de milioane de euro anual, echivalentul valorii tichetelor de masa acordate de companii salariatilor. In plus, puterea de cumparare a peste doua milioane de salariati din mediul privat va scadea cu aproximativ 30%, ca urmare a acestei masuri.

Companiile ofera in prezent astfel de beneficii angajatilor deoarece sumele aferente tichetelor sunt deductibile si scutite de taxe si impozite, atat pentru angajator, cat si pentru angajat, iar tichetele au o arie de utilizare la scara nationala.

Ele au fost initial introduse pentru ca angajatii sa isi poata plati masa de pranz, insa nu si-au atins scopul, majoritatea beneficiarilor de tichete optand pentru folosirea lor la cumparaturile saptamanale sau lunare.