Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 27.05.2010

1. Kazahii aduc 100 milioane de euro pentru a plati 20% din datoriile Petromidia catre stat. Rompetrol Rafinare (RRC), companie aflata in proprietatea grupului kazah KazMunaiGaz (KMG), a convocat o adunare generala in vederea majorarii capitalului cu 450 milioane lei (108 milioane euro), suma care va fi folosita "special" pentru efectuarea unei "plati partiale" si rascumpararea obligatiunilor emise de societate si detinute de statul roman.

Valoarea totala a obligatiunilor este de 650 milioane dolari (530 milioane euro). Acestea sunt convertibile in actiuni in cazul in care compania nu achita datoria pana in toamna acestui an.

Prin plata partiala a datoriilor, kazahii ar ramane actionari majoritari ai Rompetrol Rafinare in cazul in care statul ar decide sa converteasca restul de obligatiuni neachitate. In acest caz, participatia KMG in cadrul companiei ar scadea de la 98% pana la circa 55%.

2. Razboi pe piata energiei. Petrom acuza ANRE si Hidroelectrica de fraternizare, producatorul de energie contraataca: Sa nu transformam Romania in Republica OMV. Petrom, cea mai mare companie locala, spune ca autoritatile de la Bruxelles sunt ingrijorate de independenta institutionala a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), institutie care in loc sa fie un arbitru neutru al pietei de energie, este de multi ani una foarte politizata.

"La Bruxelles exista o ingrijorare serioasa privind modul de functionare al ANRE, aceasta fiind o institutie politizata de mai multi ani. ANRE are nevoie de exemplu de un nou sediu pentru ca nu este normal ca presedintele ANRE sa se intalneasca cu domnul David (directorul general al Hidroelectrica - n.red) la toaleta", a spus Razvan Nicolescu, director de afaceri corporatiste in cadrul OMV Petrom si vicepresedinte al Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare in domeniul Energiei, in cadrul conferintei Mediafax Talks About Energy.

Nicolescu a mai spus ca nu intelege cum doar anumiti consumatori pot primi gazul ieftin, asa cum este cazul industriei chimice.

In replica, directorul general al Hidroelectrica, a spus ca el nu se duce la toaleta cu presedintele ANRE si ca nu este cazul ca Romania sa devida o republica OMV.

"Nu mi-am propus sa merg la toaleta cu domnul Lificiu (presedintele ANRE - n.r.). Avem coridoare separate. In al doilea rand, Petrom ar putea ajuta mai mult economia prin majorarea redeventelor, nu prin faptul ca pastreaza 100 -200 de angajati. Sa nu transformam Romania in republica OMV", a precizat David.

3. Functiile din Ministerul Economiei si veniturile aferente se afiseaza vineri pe site. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, joi, ca pe site-ul ministerului vor fi afisate vineri toate functiile din aceasta institutie si veniturile aferente acestora.

"Vineri veti avea pe site-ul Ministerului Economiei toti angajatii ministerului cu toate veniturile. Decizia a fost sa nu dam din ratiuni de prevederi legale numele, dar dam functia si venitul aferent functiei respective", le-a spus Videanu ziaristilor intr-o conferinta de presa.

El a fost intrebat daca acelasi lucru se va intampla si in cazul companiilor de stat. "Am sa cer acest lucru si pentru companii, chiar daca nu face obiectul, nu e niciun fel de problema sa avem aceste lucruri si la nivelul companiilor", a adaugat ministrul Economiei.
Videanu a preluat astfel, partial, o propunere a Ziarului Financiar, care vizeaza obligarea institutiilor publice de a pune pe site numele, prenumele, functia si venitul lunar al fiecarui angajat.

4. Cinteza, BNR: O banca prezenta riscuri importante in decembrie 2009. O banca din sistem se afla intr-o situatie riscanta din punctul de vedere prudential, a spus Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR.

Pozitia bancii a fost determinata pe baza indicatorului "efect de parghie", care masoara raportul dintre capitalurile de rang unu si volumul activelor detinute. Banca respectiva avea active de calitate slaba si un capital prea mic in functie de riscurile asumate, a explicat Cinteza.

In primul trimestru banca respectiva a operat o majorare de capital, astfel incat a ajuns intr-o situatie confortabila, prezentand riscuri scazute din punct de vedere prudential la 31 martie.

5. Functionarii din primarii si consilii judetene anunta intrarea, de luni, in greva. Cei peste 50.000 de sindicalisti ai Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA) vor intra, luni, in greva generala pe termen nelimitat, iar din 1 iunie vor participa la mitingurile din judete organizate de confederatiile sindicale.

Biroul Executiv al FNSA a decis joi ca membri sai - personal contractual si functionari publici din primarii, consilii judetene si institutii subordonate acestora - sa intre in greva generala de luni, urmand ca pe toata perioada grevei generale salariatii sa fie prezenti la serviciu, in cadrul programului stabilit la nivelul fiecarei institutii, acestia semnand pentru prezenta, fara a presta in schimb nicio activitate, se arata intr-un comunicat de joi al Federatiei.