UPDATE: ZF a reusit sa convinga oficialii sa dezvaluie salariile din administratia publica

Ziarul Financiar 28.05.2010

Dupa multe critici aduse de Ziarul Financiar oficialilor romani cu privire la opacitatea din sectorul administrativ, la secretele din interiorul ministerelor legate de salarizarea angajatilor din institutiile si companiile de stat, primele semne de deschidere par sa se faca vizibile.

Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca a cerut la intalnirea cu parlamentarii PDL ca veniturile salariale din ministere, agentii si regii sa fie facute publice pe site-uri, avertizand ca aceia care nu fac acest lucru isi asuma responsabilitatea de a intra in disputa publica cu el, iar ministrul economiei Adriean Videanu a declarat ieri ca pe site-ul ministerului vor fi afisate astazi toate functiile din aceasta institutie si veniturile aferente acestora.

Veniturile obtinute de o persoana incadrata pe postul de consilier personal al ministrului Economiei s-au ridicat in luna aprilie la aproximativ 5700 de euro, de cinci ori mai mult decat venitul obtinut de Adriean Videanu in aceeasi luna.

Astfel, conform listei cu veniturile din Ministerul Economiei publicata pe site-ul institutiei vineri, postul de consilier personal este retribuit cu un salariu brut de 2.769 lei, acestuia revenindu-i de asemenea 22.083 lei, ca venit net obtinut din calitatea de reprezentant al Ministerului Economiei in alte structuri.

Postul de ministru este retribuit cu un venit brut total de 7.643 lei.

La ministerul Administratiei si Internelor cel mai mare venit net este in suma de 13.323 de lei, acesta fiind obtinut de o persoana care apare in lista de venituri a MEI ocupand functia de "civil", conform listei publicate tot vineri pe site-ul MAI.

Ministrul de Interne a castigat in aprilie 5.361 lei net, in timp ce veniturile nete ale secretarilor de stat au urcat pana la 11.188 lei.

Cele doua ministere nu au precizat numele celor care ocupa posturile respective.

Publicarea listelor de catre ministere vine dupa ce presedintele Traian Basescu si ministrul Economiei Adriean Videanu s-au declarat de acord cu propunerea facuta de Ziarul Financiar privind transparenta veniturilor angajatilor din sectorul public.