Masurile de austeritate nu au efectul scontat. Spania este retrogradata. In Portugalia si Italia sunt proteste

Autor: Cristina Rosca 31.05.2010

In pofida masurilor de austeritate dureroare, situatia din Europa se inrautateste, in conditiile in care agentia de rating Fitch a retrogradat ratingul la creditele pe termen lung ale Spaniei, iar Italia si Portugalia au fost "invadate" de protestatari.



Spania a pierdut ratingul AAA pentru creditele pe termen lung din cauza crizei datoriilor care a afectat zona euro atat de puternic incat autoritatile au fost nevoite sa contureze un pachet financiar in valoare de 750 mld. euro menit sa ajute cele mai slabe economii, scrie Bloomberg.

Agentia de rating a redus calificativul cu o treapta, pana la nivelul AA plus, si a oferit perspectiva stabila statului iberic, potrivit agentiei. Spania a avut cel mai bun rating la Fitch inca din 2003. Agentia de rating Standard & Poor's a modificat in scadere ratingul statului la AA inca din 28 aprilie.

Spania incearca sa reduca al treilea cel mai mare deficit bugetar ca marime din zona euro, in conditiile in care economia inca incearca sa isi revina dupa criza ce a izbucnit in 2008.

"Procesul de ajustare a datoriei sectorului privat si a celei externe va duce la reducerea ratei de crestere a economiei Spaniei pe termen mediu", a spus Brian Coulton, seful pe Europa, Orientul Mijlociu si Africa al Fitch rating suveran.

Economia este asteptata sa se contracte si in 2010, pentru al doilea an consecutiv.

Spania a promis sa micsoreze cheltuielile publice pentru a reduce deficitul bugetar de la 11,2% din Produsul Intern Brut la 6%. Masurile de austeritate - reducerea salariilor bugetarilor cu 5% in 2010 si inghetarea lor in 2011, suspendarea cresterii pensiilor incepand cu anul viitor, eliminarea subventiilor de 2.500 de euro pentru noii parinti si reducerea investitiilor publice cu 6 mld. euro in 2010-2011 - au fost aprobate pe 27 mai la limita, diferenta fiind de un vot.

300.000 de protestatari blocheaza Lisabona

Si Portugalia si Italia au anuntat masuri de austeritate. Acestea nu au fost primite bine de populatie.

In Portugalia, 300.000 de muncitori din sectorul public si privat au iesit in strada la Lisabona pentru a protesta impotriva masurilor de austeritate anuntate de guvern, al caror rol este de a evita repetarea unei crize a datoriilor similara celei din Grecia.

"Opriti cresterea somajului", "Spune nu austeritatii" si "Cei responsabili pentru criza ar trebui sa plateasca", erau doar unele dintre mesajele scandate.

Autoritatile au anuntat majorarea cu 1% a TVA-ului, impunerea unui impozit suplimentar de 2,5% pe profiturile companiilor mari si ale bancilor, reducerea angajatilor din sectorul public cu 5%, blocarea procesului de angajare si micsorarea subventiilor acordate corporatiilor.

Aceste masuri ar trebui sa reduca deficitul bugetar de la 9,4% in 2009 la jumatate in acest an, iar pana in 2013 acesta sa se incadreze in tinta de 3% din PIB impusa de Uniunea Europeana.

"Dorim ca aceste masuri exceptionale, precum majorarea TVA sau a impozitului pe venit, sa fie implementate in timp si sa faca parte din strategia pe termen lung", a spus Manuel Carvalho da Silva, secretarul general al uniunii sindicale CGTP.

Grecia nu trebuie decat sa isi tina promisiunile

Italia este ultimul stat din zona euro care a intrat in randul statelor cu probleme financiare, desi premierul Silvio Berlusconi i-a asigurat pe compatriotii sai in mai multe randuri ca pericolul a fost evitat.

Sute de angajati din sectorul public s-au prezentat in fata Parlamentului de la Roma pentru a protesta impotriva programului de reducere de cheltuieli de 24 de miliarde de euro pe doi ani anuntat de guvern.

Printre masuri se numara lupta impotriva evaziunii fiscale si a fraudei, inghetarea salariilor celor 3,4 milioane de bugetari in urmatorii trei ani si reducerea substantiala a cheltuielilor autoritatilor regionale, care va avea ca efect reducerea capitalului disponibil pentru spitale si scoli, potrivit The Telegraph.

Toate cele trei tari au adoptat programe de austeritate pentru a evita repetarea situatiei din Grecia.

Statul elen a fost nevoit sa imprumute 110 miliarde de euro de la Fondul Monetar International si de la statele din zona euro pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.

Autoritatile au fost nevoite sa adopte masuri de austeritate dure, precum eliminarea salariilor numarul 13 si 14, majorarea taxelor pentru combustibili, alcool si tutun, cresterea TVA de la 21 la 23%, si sa faca fata mai multor valuri de proteste.

Ministrul de finante a anuntat recent ca statul nu va fi nevoit sa isi restructureze datoriile si nici nu va fi necesara nici adoptarea de noi masuri de austeritate.

Italia

Spania

Grecia

Portugalia