TotalSoft cauta sa se extinda in Polonia si Turcia

Autor: Magraon Andreea 30.05.2010

Furnizorul local de soft si servicii IT va deschide luna viitoare o reprezentanta in Varsovia, o investitie de peste 100.000 de euro.



TotalSoft, producator local de soft si furnizor de servicii IT pentru companii, sustine se va extinde in acest an in Polonia si Turcia prin achizitia unor companii de profil, pentru care a alocat intre 40 si 60 de milioane de euro.

"Am ales Polonia si Turcia pentru ca sunt tari in crestere. Am stabilit un buget pentru extindere de 20-30 milioane de euro pentru fiecare tara", a afirmat Liviu Dragan, directorul general al TotalSoft, companie detinuta de un fond de investitii elen. El a mai spus ca in luna iunie compania va deschide o reprezentanta la Varsovia, in Polonia, cu o investitie de peste 100.000 de euro.

"Avem deja reprezentante in Bulgaria, la Sofia, in Grecia, unde avem sapte angajati, si in Serbia. In iunie vom deschide si in Polonia, la Varsovia", a declarat directorul general al TotalSoft.

In prezent, veniturile din strainatate reprezinta 34% din totalul afacerilor companiei si estimeaza ca pana in 2014 vor ajunge la o pondere de 50% , potrivit lui Dragan.

Reprezentanta din Bulgaria a fost deschisa in luna aprilie, iar investitia se va ridica pana la finele anului la 300.000 de euro, suma care, potrivit companiei, va fi amortizata prin contractele noi incheiate pana in decembrie 2010. Pana la sfarsitul lui 2010 reprezentanta din Bulgaria va avea 5 angajati.

TotalSoft, companie cu 360 de angajati, estimeaza o cifra de afaceri de 24 de milioane de euro in acest an fata de 19,7 milioane de euro anul trecut. Numarul angajatilor era anul trecut de 379, potrivit reprezentantilor companiei. Compania estimeaza pentru 2010 si un profit de 5,5 milioane de euro, in crestere de la 4,2 milioane de euro din 2009. Producatorul de software este detinut de fondul elen de investitii Global Finance. Liviu Dragan, directorul general al companiei, si Florin Manea sunt actionari minoritari in companie.

Statul ar fi pierdut bani prin impozitarea veniturilor programatorilor IT

Liviu Dragan, care este si presedinte al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS). sustine ca statul castiga mult prin neimpozitarea veniturilor programatorilor si ca aceasta a fost una din masurile care au generat crestere economica.

Ministerul Finantelor Publice a anuntat saptamana trecuta ca scutirea de la plata impozitului pe venit in cazul programatorilor IT va fi mentinuta, precizand ca eliminarea acestei facilitati nu este inclusa in scrisoarea de intentie catre FMI sau in memorandumul cu UE, desi initial a fost luata in vedere. La randul sau, Varujan Pambuccian, membru in Comisia pentru tehnologia informatiei si a comunicatiilor din Camera Deputatilor, a declarat ca in Romania sunt 16.000 de programatori si ca din 2001, de cand a fost aplicata scutirea de la impozit, numarul programatorilor IT care au plecat in strainatate a scazut. "Daca impozitarea veniturilor programatorilor se va face, fiecare dintre acestia va aduce anual la bugetul de stat 30.120 de euro, fata de 28.200 de euro daca nu se va aplica, dar in primul an se vor pierde 1.600 de locuri de munca in IT, ceea ce inseamna o pierdere de 17,5 milioane de euro pe an, echivalentul a 3.200 de locuri de munca bugetare sau pensia a 9.100 de pensionari", a precizat Pambuccian. El a adaugat ca scutirea de la plata impozitului pe venit acordata programatorilor din IT a fost una dintre masurile care au generat crestere economica, ponderea in PIB a acestui sector ajungand de la 3% la 10%. "In anul 2000 toata zona IT reprezenta 3% din PIB, ajungand in prezent la 10% din PIB, in timp ce agricultura, unde lucreaza o treime din populatia tarii, a adus in cel mai bun an agricol 13% din PIB, in conditiile in care primesc si subventii", a mai spus Pambuccian.