CEO-ul Diverta: Am intrat in imposibilitatea de a plati furnizorii. Cei mici au vrut sa ceara insolventa

Autor: Mirabela Tiron 30.05.2010

Diverta, unul dintre cei mai importanti retaileri de carte de pe piata, alaturi de librariile Humanitas si Carturesti, a ajuns in situatia de a cere insolventa anul acesta, desi in 2009 a redus numarul angajatilor cu 40%, a micsorat salariile cu 45% si a negociat toate chiriile platite de magazinele din centrele comerciale.



Cu datorii catre furnziori si centre comerciale de peste 10 mil. euro si credite de investitii de 8,5 milioane de euro, lantul de librarii Diverta, controlat de omul de afaceri Octavian Radu si care a intrat in insolventa, se pregateste de reorganizare in vederea achitarii datoriilor.

"A fost singura solutie pe care am avut-o. Problemele au aparut din luna august a anului 2008, prima luna cand vanzarile companiei au stagnat, lucru la care nu ne asteptam", a declarat Amalia Buliga, 29 de ani, noul director general al Diverta, care a preluat conducerea operatiunilor luna trecuta. Anterior, timp de patru ani Buliga a ocupat pozitia de CFO in cadrul companiei.

Ea a precizat ca in 2008 nu s-a actionat in vederea negocierii chiriilor, care reprezinta cele mai importante costuri pe care le suporta compania, adica 25% din costurile totale, in timp ce salariile reprezinta 12%.

"Dupa ce am vazut ca vanzarile incep sa se contracte de la luna la luna am luat masuri. Am negociat in primul rand chiriile pe care le platesc magazinele din centrele comerciale si am reusit sa obtinem reduceri de pana la 50% in unele cazuri. De asemenea, am efectuat platile catre furnizori mai tarziu", a spus Amalia Buliga, adaugand ca desi au fost luate aceste masuri, compania nu a putut evita problemele de cash-flow.

Nu au putut plati furnizorii

Lantul de librarii Diverta opereaza in prezent 62 de magazine pe piata romaneasca, care cumuleaza o suprafata de desfacere de 24.000 de metri patrati, cele mai multe unitati fiind in interiorul centrelor comerciale din tara. Compania si-a redus stocurile cu 20% si a imbunatatit viteza de rotatie in vederea reducerii costurilor.

Afacerile retailerului s-au ridicat anul trecut la 30 de milioane de euro, mai putin cu 37% fata de anul anterior, iar pierderile operationale erau de 600.000 de euro.

Cea mai mare contributie in vanzarile Diverta le au cartile, aproape 35%, produsele de papetarie, aproape 20%, produsele din media 20%, restul vanzarilor fiind generate de jucarii si produse de IT.

Vanzarile Diverta au continuat sa scada si in 2009, primul an in care compania a finalizat pe pierderi.

"Am intrat in imposibilitatea de a plati furnizorii. Cei carora le aduceam 5-10% din total rulaj au inteles situatia prin care trecem, insa furnizorii mai mici au vrut sa ceara insolventa companiei." Oficialul Diverta spune ca a avut si sustinerea bancilor, care au stopat ratele de investitii.

In primul trimestru al anului acesta Diverta nu a inregistrat profit, pozitionandu-se la nivelul zero. "Acum incercam sa cumulam cash, dar cred ca vom reusi abia in septembrie, decembrie sa incepem sa restituim datoriile. Sa vedem cand vom reseta soldurile", a spus oficialul companiei.

Planul de reorganizare al Diverta implica inchiderea unor magazine neprofitabile. Valoarea stocului pe care il are Diverta este de 7,5 milioane de euro, in timp ce valoarea neta a activelor fixe ale companiei se ridica la 6 milioane de euro.

"Este vorba de zece magazine a caror inchidere o analizam, magazine care ar fi trebuit sa intre in fluxul de inchideri de anul trecut in mod normal", a spus Buliga, adaugand ca va continua negocierile pentru micsorarea chiriilor.

Directorul general al Diverta sustine ca trebuie sa iasa din procedura de reorganizare in 18 luni, dupa cum prevede procedura.

Ce strategie va aplica Diverta dupa reorganizare

"Vom pastra modelul de business pe care il avem, adica vom continua operarea de magazine in centre comerciale, vom pastra politica de pret si pozitionarea pe produse premium care o avem", a spus Buliga.

Pretul unei carti in magazinele Diverta incepe de la 40 de lei (aproape 10 euro), iar al unei jucarii, spre exemplu al trenuletului Tomy Thomas, incepe de la aproape 50 de lei. "Doar la jucarii au fost reduse cu 5% preturile".

Amalia Buliga sustine ca Diverta va continua planul de organizare pe o structura de tip holding si ca ia in continuare in considerare listarea la Bursa, dorindu-se listarea a mai putin de 50% din actiuni prin compania Diverta Holding, care va detine actiuni la Diverta 3000 SA si Diverta Magazin

"Au fost mai multe fonduri de investitii cu care am discutat in vederea realizarii unui parteneriat. Deocamdata nu s-a semnat nimic, am oferit doar date. Incercam sa atragem capital strain. Compania care se va ocupa de listare este Intercapital."