Exclusiv ONLINE: Cat de zgomotoase vor fi parcurile eoliene?

Autor: Roxana Petrescu 31.05.2010

Romania se pregateste anul acesta pentru o adevarata explozie in ceea ce priveste punerea in functiune de proiecte eoliene, fiind asteptata pana la sfarsitului lui 2010 instalarea a 400-600 MW in capacitati eoliene, adica pana la 240 de "mori de vant". Desi efectele pozitive ale acestor investitii sunt multe printre acestea numarandu-se locurile de munca create sau banii adusi de dezvoltatorii privati, sunt si unele intrebari legate de posibilele aspecte negative ale acestor proiecte. Ar putea fi zgomotul turbinelor unul dintre acestea?

"Distanta dintre un parc eolian si cea mai apropiata asezare umana, indiferent ca vorbim de o ferma sau de un sat, este de minim 800 de metri. Fara respectarea acestei distante, niciun parc eolian nu-si poate lua avizele necesare. De obicei parcurile eoliene sunt construite in zonele extravilane pentru ca in orase unde sunt cladiri inalte vantul este blocat", explica Dana Duica, director executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana.
Specialistii din domeniu spun ca oricum zgomotul produs de un parc eolian nu poate fi asimilat cu unul scos de o termocentrala, de exemplu, "morile de vant" scotand un sunet similar cu cel al vantului care trece printr-o padure.

"Determinarea zgomotului maxim pe care un proiect eolian il va produce face parte integranta din studiul de impact realizat pentru fiecare proiect. Oricum, daca stai la baza unei turbine nu se aude generatorul acesteia pentru ca el este suspendat la circa 100 de metri inaltime. Singurul zgomot care se aude este cel al vantului care trece prin elicea unei turbine iar acesta este similar cu cel pe care il face vantul intr-o padure. Nu este nicidecum un zgomot similar cu cel al unei termocentrale, de exemplu", spune Alexandru Teodorescu, consultant independent in domeniul energiilor regenerabile.

Potrivit unui studiu realizat de catre Asociatia Americana a Energiei Eoliene la sfarsitul anului trecut nu exista nicio dovada asupra faptului ca sunetele produse de turbinele eoliene au vreun efect psihologic advers. Totodata, vibratiile emise de turbinele eoliene sunt prea slabe pentru a fi detectate sau pentru a afecta activitatea umana. In concluzie, cei care au realizat acest studiu spun ca nu este niciun motiv sa credem ca sunetele provenite din turbinele eoliene ar putea avea efecte daunatoare asupra sanatatii umane.
Cu toate acestea, la nivelul constructurilor de infrastructura eoliana se remarca o atentie deosebita pentru realizarea unor echipamente care sa faca zgomot putin.
"Zgomotul facut de turbinele eoliene poate, in anumite conditii, sa-i afecteze pe vecinii parcurilor eoliene. Cum oprirea turbinelor pentru a stopa emisiile de zgomot nu este o alternativa atractiva, am dezvoltat sisteme pentru controlul zgomotului", se arata pe site-ul Siemens, unul dintre cei mai mari furnizori globali de infrastructura eoliana.