Reteta SIRA de batut Bursa: pariul “short” pe indicii americani

Autor: Roxana Daniela Pricop 30.05.2010

Investitiile "short" pe indicii americani au urcat fondurile Omninvest si Omnitrust, administrate de societatea SIRA, cu randamente de peste 20%, in topul celor mai performante fonduri mutuale in primele cinci luni ale anului.

"Cred ca asistam in prezent la o reintrare intr-o piata bear, care poate dura pana la doi sau trei ani. La fondurile pe care le administram, am luat pozitii short pe indicii externi, vanzand pe indicii americani, avand in vedere gradul mare de corelatie care exista intre piata romaneasca de actiuni si cea americana. In cazul fondului diversificat Omnitrust, mare parte din active sunt sub forma de cash, fiind deschise pozitii short pe indicele american Standard&Poors 500. Astfel am reusit sa evitam corectiile de pe piata locala", a spus Marius Olteanu, director executiv la societatea de administrare SIRA.

Luarea unei pozitii "short" pe un indice se face prin vanzarea la termen de contracte derivate construite pe respectivul indice si reprezinta un pariu ca indicele va pierde din valoare intr-un anumit interval, fiind o strategie de investitii folosita pe un trend descendent al pietelor. 

In primele cinci luni, indicele BET, al celor mai lichide zece companii de pe Bursa de la Bucuresti, s-a apreciat cu 6%, in timp ce indicele celor cinci SIF-uri a pierdut aproape 15%.

Cele doua fonduri administrate de SIRA au active de 4,5 mil.lei de la peste 4.400 de investitori. SIRA este controlata de grupul Vienna International Holding in proportie de 65%, printre actionarii persoane fizice numarandu-se si Danila Nicolae Alexandru, ruda a fostului presedinte al BCR.