Ultima prognoza oficiala: scadere economica de 0,5%

Autori: Claudia Medrega , Mihaela Popescu 30.05.2010

Guvernul a adoptat prognoza FMI de scadere a economiei cu 0,5% in acest an, iar Ministerul Finantelor urmeaza sa rectifice bugetul pe baza acestei cifre la sfarsitul lunii iunie-inceputul lunii iulie.

"Ultima cifra pe care am primit-o de la Comisia Nationala de Prognoza (CNP) pentru valoarea nominala a PIB in 2010 este de 510,449 miliarde de lei, ceea ce echivaleaza cu o scadere a economiei de 0,5% in acest an. Insa depinde si de deflatorul PIB", a explicat Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

In ciuda asteptarilor pozitive de la inceputul acestui an, perspectivele privind evolutia economiei s-au inrautatit treptat in ultima perioada.

In aprilie FMI a revizuit prognoza pentru acest an la 0,8% fata de estimarea anterioara de 1,3%. O luna mai tarziu, reprezentantii Fondului au spus ca estimeaza o stagnarea a economiei sau chiar o contractie de 0,5% fata de 2009. Inrautatirea perspectivelor de crestere a economiei survine unui val de optimism de la inceputul acestui an, cand cifrele vehiculate indicau chiar si un avans de peste 2% al PIB in 2010.

In primul trimestru economia a continuat sa se afunde in recesiune, revenirea cresterii economice trimestriale in teritoriul pozitiv amanandu-se, probabil, pentru al doilea trimestru. Desi in martie au aparut semnale pozitive din economia reala, acestea nu au reusit sa compenseze evolutia slaba din lunile precedente.

PIB a scazut in primul trimestru cu 2,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, scaderea economiei romanesti a fost de 0,3%, potrivit datelor preliminare publicate de INS.

Conform aprecierilor presedintelui CNP, Ion Ghizdeanu, Romania are capacitatea sa iasa din criza in acest an, iar economia ar putea reveni pe crestere cel mai tarziu in ultimul trimestru. Totusi, seful prognozei considera ca abia din 2012 Romania va avea o dinamica "sanatoasa".

Ghizdeanu sublinia recent ca potentialul si motoarele de crestere s-au schimbat. "Daca inainte de criza media cresterii economice a fost de 6%, evenimentele din ultima perioada fac sa nu mai existe posibilitatea sa se depaseasca un nivel de 4% crestere economica pe termen mediu. Criza a afectat elemente de structura ale modelului economic european si mondial", a spus Ghizdeanu, citat de Mediafax.

Cum vad analistii bancilor economia?

Marea majoritate a analistilor economici s-au aratat dezamagiti de cifrele privind productia industriala, comertul si constructiile din primele doua luni si au revizuit in jos estimarile privind cresterea economica in acest an, la sub 1%.

BCR si-a revizuit in scadere prognoza de crestere economica pentru anul acesta la 0,2%, previzionand un avans de 3,2% in 2011.

"Probabil ca economia va avea nevoie de mai multe trimestre pentru a digera pe deplin efectele programului ambitios de taiere a cheltuielilor bugetare si pentru a beneficia de o revenire a fluxurilor globale de capital", comenteaza analistii BCR.

Ei considera ca pachetul de austeritate va intarzia refacerea cererii interne pe termen scurt, insa sustin ca acesta este prioritar pentru restabilirea sanatatii bugetului si eliberarea de resurse pentru investitii. "O licarire de speranta vine anul acesta de la o posibila recolta agricola buna, avand in vedere ponderea mare a acestui sector in PIB."

Si Raiffeisen a revizuit in scadere estimarea privind cresterea economica a Romaniei in acest an, de la 1% la zero, din cauza redresarii dificile si a impactului negativ al masurilor de austeritate anuntate de guvern, iar o noua contractie a PIB nu este exclusa. Pentru 2011, Raiffeisen prognozeaza un avans economic de 3,5%.

UniCredit se asteapta in continuare la un avans cu 0,4%. Consolidarea fiscala de anul acesta ar putea pune bazele unei cresteri cu cateva procente a economiei in 2011. FMI anticipeaza un avans al PIB cu 3,6% anul viitor, cel mai mare din Uniunea Europeana.

Ce spun oamenii de afaceri?

Liviu Sfrija, presedintele Henkel Romania, merge in continuare pe scenariul pesimist din toamna anului trecut, cand a construit bugetul companiei luand in calcul o rata de scadere a PIB de 2-3% pentru 2010, comparativ cu 2009.

"Toate sunt corelate intre ele: veniturile, consumul populatiei, pesimismul consumatorilor, ajustarile sau reajustarile de organizatii sau de strategii. Nimeni nu poate spune cu certitudine ca restructurarile masive din mediul privat au fost deja realizate. Sigur ca acum se poate merge pe structurile de cost ajustate de companii anul trecut la situatia economica, dar nu se poate ghici ce urmeaza pana la finele anului", a mai spus Sfrija.

Henkel Romania are afaceri de 135 mil. euro in industria bunurilor de larg consum si a adezivilor pentru constructii.

Dan Ioan Popp, cel mai mare actionar al dezvoltatorului imobiliar Impact si presedinte al companiei, estimeaza ca economia va scadea cu 2% sau 3% in functie de momentul cand se vor opri protestele.

"Declinul inregistrat in primele 3 luni din 2010 pe piata bunurilor de larg consum este foarte posibil sa se adanceasca in urmatoarea perioada a anului. Este greu de estimat nivelul acestei scaderi in conditii economice, sociale si politice instabile sau foarte dificile. Totusi, daca situatia actuala nu se inrautateste simtitor, aceasta reducere a pietei se va situa intre 2% si 5% la nivelul lui 2010 fata de anul anterior", a prognozat Andi Dumitrescu, directorul general al companiei de cercetare de piata GfK Romania.