Topul brokerilor spune ca romanii au dus piata in jos in mai

Autor: Andrei Chirileasa 31.05.2010

Marile firme de brokeraj care lucreaza preponderent cu investitori locali, precum BT Securities, Carpatica Invest, IFB Finwest, Broker Cluj si Intercapital Invest, au realizat peste 30% din tranzactiile de pe Bursa in luna mai, cand indicele BET a pierdut 14%, iar SIF-urile au scazut in medie cu 31%.

KBC Securities si-a pastrat insa primul loc in topul tranzactiilor cu actiuni, cu un rulaj de aproape 155 mil. lei (37 mil. euro), insa celelalte firme de brokeraj care lucreaza preponderent cu straini, precum Raiffeisen Capital & Investment, UniCredit CA IB Securities sau ING Bank, au scazut in clasament fata de luna precedenta. Asta desi la inceputul lunii unii brokeri puneau corectiile tot mai puternice pe seama retragerii din piata a unor fonduri straine.

Valoarea totala a tranzactiilor de pe Bursa s-a ridicat luna trecuta la circa 800 mil. lei (192 mil. euro), cu 46% peste nivelul tranzactiilor din aprilie, iar pe RASDAQ tranzactiile au crescut cu 15%, la 90 mil. lei. Equity Invest, firma de brokeraj care il are printre actionari pe Adriean Videanu, ministrul economiei, a intermediat cele mai mari tranzactii de pe RASDAQ, de 42 mil. lei (peste 10 mil. euro).