Cum a reusit o firma din Bacau sa obtina un contract de 10 mil. € de la olandezii de la Damen

Autor: Catalin Lupoaie 31.05.2010

Compania specializata in constructii metalice SSAB din Bacau, controlata de omul de afaceri Mihai Slic, a castigat anul trecut un contract de 10 mil. euro pentru construirea unei hale metalice pentru olandezii de la Damen in orasul Galati, dupa ce contractul a fost negociat in mod direct de Slic in Olanda.



Constructia a fost finalizata in noua luni, chiar daca din decembrie si pana in februarie a nins. Investitia a presupus o hala noua pentru repararea si construirea de nave cu o inaltime de 43 de metri, 120 de metri lungime si 47 de metri latime, fiind una dintre putinele de acest gen din Europa de Est. Proiectantul lucrarii a fost firma olandeza Dekok, firma specializata si pe executia de structuri mari metalice.

"La sfarsitul lui 2008, am vazut un articol in Ziarul Financiar in care era prezentata aceasta investitie a constructorului olandez Damen. Nu existau alte amanunte, asa ca am luat-o usor pe fir. Am intrat in legatura cu proiectantul, firma Dekok, am facut o oferta, am plecat in Olanda si au inceput discutiile. Olandezii au fost reticenti, pentru ca nu isi puteau imagina ca o firma romaneasca poate duce la bun sfarsit o lucrare de oasemenea anvergura. Pana la urma, am semnat contractul", a declarat Mihai Slic, actionarul majoritar al companiei SSAB AG.

Compania SSAB AG face parte din grupul Conbac din Bacau, cu afaceri anuale de 27 mil. euro, care este detinut de oamenii de afaceri Mihai Slic, actual consilier PDL, fost viceprimar al Bacaului de pe listele PNL, si de omul de afaceri Corneliu Saftiuc. Potrivit datelor furnizate de grup, circa 80% din contracte sunt din mediul privat.

Lucrari si pe ninsoare

Lucrarile au inceput in toamna lui 2009 cu realizarea fundatiei, iar in decembrie a demarat montajul structurilor metalice. Jumatate dintre cele 1.700 de tone de structuri metalice au fost realizate in Romania, de firma SSAB. Niste elemente mai lungi au fost aduse cu slepul pe Dunare, de firma Dekok, la randul ei producatoare de structuri metalice, insa intreaga lucrare de montaj a fost realizata de SSAB.

"Cei de la Dekok nu au crezut ca vom fi capabili sa realizam in termen toata cantitatea de structuri, de aceea au preferat sa aduca ei structurile lungi. Acum, insa, cred ca s-au lamurit. Am lucrat atat cu structurile lor, cat si cu ale noastre si nu a existat niciun fel de neconcordante pe teren", explica Slic.

Compania a lucrat si in decembrie, ianuarie si februarie, chiar daca a nins, iar vantul batea puternic. "Conditiile de montaj au fost extrem de dure. Am lucrat in decembrie, ianuarie si februarie pe cod portocaliu si rosu. Imaginati-va un muncitor intr-o nacela, la o inaltime de 43 de metri, pe un vant crunt. De altfel, vantul a fost principalul nostru dusman si a complicat foarte mult conditiile de montaj" , explica Slic.

Lucrarea a fost finalizata pe 20 mai 2010, iar pe 2 iunie va avea loc receptia finala. Pentru acest proiect au lucrat intre 35 si 50 de muncitori ai SSAB si s-a lucrat cu utilaje specifice unei inaltimi de 43 de metri la care s-au adaugat macarale de 150 si 200 de tone.

Revine cresterea

SSAB a inregistrat anul trecut o scadere de 40% a businessului, pana la circa 6 mil. euro, ca urmare a reducerii volumului de lucrari din constructii.

"Au fost lucrari mai putine, lucrari la care s-a renuntat sau care s-au oprit in diferite stadii de executie. Cu toate acestea, firma a incheiat anul 2009 cu profit, in conditiile in care a fost pastrat acelasi numar de salariati. Am lucrat exclusiv cu mediul privat, asa ca nu am avut probleme cu recuperarea banilor. Am pastrat numarul de salariati. Chiar am cautat sa ne mentinem toti oamenii", sustine Slic, care considera ca bussinesul va fi mai usor anul acesta decat in 2009.

"Contractele existente pana in acest moment indica o crestere cu 10% a cifrei de afaceri fata de anul precedent."

SSAB are un numar de 250 de salariati, cu posibilitatea ca in perioadele cu contracte mai multe numarul sa creasca pana la 400.

Compania are in prezent contracte in derulare in valoare de 3 milioane de euro, prin care urmeaza sa construiasca 20.000 de metri patrati de hale. Printre cele mai mari contracte se numara construirea unei hale de 7.000 mp pentru o piata agroalimentara din Bucuresti, un depozit de seminte de 6.000 mp in Bucuresti, un depozit in Tunari sau o extindere de abator in Crevedia.

SSAB produce profiluri metalice intr-o hala de 6.000 mp, realizata prin reinvestirea profitului, si va incepe anul acesta o investitie de 2 mil. euro intr-o unitate de productie de stalpi pentru centrale eoliene. Investitia va fi suportata in proportie de 40% printr-un program de dezvoltare cu fonduri europene si va presupune utilaje specifice pentru productia stalpilor eolieni.

"Ministerul de resort nu creeaza un cadru favorabil firmelor romanesti. Compar mereu cu ceea ce se intampla in Spania, unde se cauta ca tot mai multe produse sa fie ale firmelor autohtone. Noi putem produce stalpi sau alte componente pentru centralele eoliene, dar preferam sa importam din China", afirma Slic.

Compania a fost infiintata in 1990 de catre Mihai Slic si Corneliu Saftiuc, de profesie ingineri constructori, si mai intai a activat ca firma de constructii, iar in 2000 a inceput productia de structuri metalice.

Ce firme fac parte din grupul Conbac

Grupul Conbac din Bacau, cu afaceri anuale de 27 mil. euro, este detinut de oamenii de afaceri Mihai Slic, actual consilier PDL, fost viceprimar al Bacaului de pe listele PNL, si de Corneliu Saftiuc. Potrivit datelor furnizate de grup, circa 80% din contracte sunt din mediul privat.

Firma Conbac este listata pe RASDAQ si este specializata pe structuri industriale, civile si poduri din beton.

SSAB este o companie de constructii specializata in productia si montajul de structuri metalice

SSAB Impex detine show-room-uri specializate in design interior in Cluj, Bucuresti, Constanta, Iasi si Bacau.

Firma Prof Instal este specializata in instalatii electrice, Mega Prest se ocupa de instalatii sanitare si de apa, iar Bac Delphi furnizeaza tamplarie de aluminiu, PVC si pereti cortina.

In portofoliul grupului se afla 300.000 de metri patrati de hale industriale, depozite, magazine (Selgross, Real, Plus, XXL, Dedeman) si showroom-uri (Audi, Volkswagen, Skoda, Renault).