180 de intreprinderi mari „se bat” pentru 110 mil. euro de la UE

Autor: Adriana Rosoga 31.05.2010

Circa 180 de proiecte au fost depuse ieri de intreprinderile mari cu peste 250 de angajati sau cifre de afaceri nete de peste 50 de milioane de euro, pentru obtinerea unei finantari europene nerambursabile de pana la 5 mil. euro.

Acesta este cel de-al doilea apel de proiecte lansat pentru intreprinderile mari, iar bugetul pus la bataie este de aproximativ 110 mil. euro. Interesul companiilor mari pentru banii de la UE este ridicat deoarece practic, aceasta este ultima sansa pe care acestea o au pentru a obtine bani europeni. Intregul bugetul alocat pana in 2013 companiilor mari se va epuiza cu acest apel de proiecte, in situatia in care nu vor mai exista noi alocari de pe alte axe.

"Sunt in jur de 180 de proiecte depuse, mai multe fata de prima sesiune din 2008. Va incepe de maine (astazi - n.red.) prima etapa de verificare administrativa care va fi realizata de catre Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (AMPOS CCE)", a spus pentru ZF Catalina Melita, directorul general al AMPOS CCE.

Procesul de evaluare cuprinde trei etape: verificarea conformitatii administrative a cererii de finantare, verificarea eligibilitatii solicitantului si a proiectului si evaluarea tehnica si financiara. Dupa selectia si afisarea listei de proiecte aprobate, solicitantii pot sa depuna in zece zile eventuale contestatii.

In cazul primului apel de proiecte destinat investitiilor in intreprinderile mari si lansat in octombrie 2008, evaluarea a durat aproape un an de zile. Astfel, la sfarsitul anului trecut a fost afisata lista cu proiectele aprobate, iar primele contracte de finantare au fost semnate la inceputul acestui an.

In cursa pentru banii de la UE s-au aflat atunci 123 de firme, care solicitau o finantare care depasea de patru ori bugetul alocat de 215 mil. lei. Dintre acestea au fost selectate 28 de companii printre care Astalrom, Tess Conex, Vrancart, Elvila, Popeci Utilaj Greu, Matrite Dacia, Uzuc, Carpatcement, Somes, Menarom Pec, Napomar, RG Holz Company si Sirfit.

Intreprinderile mari au avut posibilitatea anul acesta ca in perioada 9 martie-31 mai sa depuna o noua serie de dosare de finantare pentru crearea sau modernizarea unei unitati de productie (fabrica, sectie, instalatie) sau achizitia de instalatii si echipamente, introducerea de noi tehnologii de productie, de mijloace de transport tehnologice, aplicatii informatice legate de proiect, brevete, licente.

Finantarea se poate obtine prin intermediul operatiunii dedicate intreprinderilor mari din cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), "Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile pentru intreprinderile mari".