Discountul va fi rege in retail. Retelele se acuza de oferte "disperate"

Autori: Mihaela Popescu , Diana Tudor Stoica , Cristi Moga 31.05.2010
  • Doar magazinele hard-discount si vanzarile din piete mai cresc
  • Majoritatea consumatorilor se uita in primul rand la oferte
  • Retailerii spun: actiunile disperate de discount nu duc piata intr-o directie buna.


De la berea la halba din piata vanduta la oferta "6 lei pentru trei plus una gratis"pana la automobile de zeci de mii de euro cu reduceri cu care se mai poate cumpara inca o masina, aproape nimic nu se mai vinde in retail fara "discount". Iar in conditiile in care va urma inca un val puternic al scaderii puterii de cumparare ca urmare a reducerii generale a salariilor si pensiilor pentru aproape 8 milioane de persoane, adica cei 2 milioane de salariati bugetari si din companii de stat si cei 6 milioane de pensionari, comerciantii va trebui sa arunce pe piata reduceri brutale pentru a putea supravietui in 2010.

Gunter Grieb, directorul executiv al retelei de magazine cu discount Profi, cu afaceri anuale de 140 mil. euro, afirma ca lanturile de comert sunt cele care amplifica in mod artificial fenomenul promotiilor. "Consumatorii cer intr-adevar preturi mai mici, dar retailerii sunt cei care forteaza nota prin promotii foarte agresive la produsele din cataloage, astfel incat pretul normal nu mai este atractiv prin comparatie cu cel la oferta. Eu cred ca aceste actiuni disperate ale unor lanturi mari de magazine nu duc piata intr-o directie buna, pentru ca reducerile de pret la produsele la oferta se regasesc in marje mai mari pentru produsele cu o cerere mai mica pe piata. Mai corect ar fi ca toti retailerii sa vina cu preturi bune la toata gama de produse", sustine Grieb.

Un alt manager din retail confirma intrarea in razboiul promotiilor: "Daca am fi avut aceste promotii in 2008 s-ar fi calcat lumea in picioare in magazine, dar acum se simte ca puterea de cumparare este mai mica. La produsele de folosinta indelungata, de exemplu, reducerile de preturi au un impact slab pentru ca oamenii nu mai iau credite", a spus managerul, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Reprezentantii companiei de piata GfK explica diminuarea impactului promotiilor in vanzari: "Daca in 2008 promotiile generau cresteri de consum, acum ele sunt vazute de catre consumatori mai mult ca o modalitate de a face economii si nu ca o ocazie de a cumpara mai mult", afirma Raluca Raschip, Consumer Tracking Director al GfK Romania.

Pe pietele dependente de creditare - auto, imobiliarele, retailul de electronice sau de mobila - multi comercianti nici nu mai reusesc sa atraga vizitatori in magazine daca nu anunta reduceri de preturi sau alte campanii promotionale care ofera produse sau servicii gratuite. Astfel, dupa ajustarile de pret operate in 2009, clientii inca mai negociaza in acest an discounturi de 5-20% la apartamentele noi.