„Agentiile de rating nu fac decat sa agraveze situatia tarilor europene”

Autor: Cristina Rosca 01.06.2010

Guvernatorul Bancii Frantei Christian Noyer a sustinut ca agentiile de rating au retrogradat calificativele unor state europene ca raspuns la tulburarile de pe piete si au agravat criza pentru ca nu au reusit sa ofere la timp estimari privind gradul de risc al diferitelor situatii, scrie Bloomberg

Informatia disponibila a fost timp de mai multe luni aceeasi, "nu s-a schimbat nimic", inainte ca agentiile de rating sa decida sa modifice calificativele unor state precum Spania si Portugalia, semn ca deciziile ar fi putut fi luate mai devreme, a spus Noyer. Retrogradarile realizate la momentul nepotrivit sunt o "reala problema", potrivit membrului consiliului guvernator al Bancii Centrale Europene.

Agentia Fitch a redus ratingul Spaniei de la AAA la AA plus pe 28 mai si a incununat o luna in care criza datoriilor din Europa s-a agravat, iar UE si FMI au fost fortate sa ofere 750 de miliarde de euro statelor afectate de instabilitati financiare.

Standard & Poor's a modificat in aprilie ratingul datoriei Greciei la categoria "junk", iar ulterior a fost randul Portugaliei si Spaniei sa le fie redus calificativul.

"Faptul ca aceste decizii au fost luate la un anumit moment sub influenta pietelor demonstreaza ca agentiile de rating nu ofera informatii pietelor, ci preiau informatii de pe piete", a spus Noyer. "Nu trimit semnalul in anumite momente cand ar fi utile, ci prea tarziu, cand nu fac decat sa agraveze situatia."

Daca Grecia a fost initial principala sursa de ingrijorare pentru investitori, criza s-a extins si a cuprins si state precum Spania, a carei economie de 1.100 mld. euro este de peste patru ori mai mare decat cea a Greciei. Spania are cel de-al treilea cel mai mare deficit bugetar din zona euro.

BCE a anuntat pe 10 mai ca va cumpara obligatiuni guvernamentale pe piata secundara pentru a reduce costurile de creditare pentru guvernele din Grecia, Spania si Portugalia. Dobanzile cerute de investitori pentru a detine obligatiuni ale statelor-problema au urcat rapid in timpul crizei datoriilor.

"Ce s-a schimbat in decurs de cateva zile, pentru ca noi sa analizam aceasta posibilitate si sa ne hotaram astfel?", a intrebat Noyer.

"In doar cateva zile - si noi stim cate se pot schimba pe piete intr-un timp scurt - anumite segmente de pe piete" s-au blocat, a comentat guvernatorul.