Sase din zece angajati au plecat din Distrigaz Sud in cinci ani

Autor: Roxana Petrescu 01.06.2010

GDF SUEZ Energy Romania, fostul Distrigaz Sud, una dintre principalele companii active pe piata distributiei si furnizarii de gaze naturale, a realizat un program de plecari voluntare, cu o durata de circa doua sapatamani, la finalul caruia compania crede ca se vor inscrie 250 de persoane.

Numarul este mult mai mic comparativ cu rezultatele programelor de acest tip realizate de companie in anii 2008 si 2009, cand anual au parasit firma circa 1.600 sa salariati.

"GDF SUEZ Energy Romania continua demersul de adaptare la exigentele unei piete din ce in ce mai competitive. In acest sens, un program de plecari voluntare a fost conceput in colaborare cu Federatia Sindicatelor Gaz Romania si aprobat de consiliul de administratie al GDF SUEZ Energy Romania si al Distrigaz Sud Retele.

"Estimam un numar de 250 de persoane care vor opta pentru inscrierea in acest program", au declarat reprezentantii GDF SUEZ Energy Romania.

In 2009, prin intermediul acestor programe de plecari voluntare au parasit compania circa 1.600 de angajati, numar similar cu cel din 2008.

Potrivit datelor companiei de la vremea respectiva, angajatii care optau sa plece din companie prin aceste programe primeau intre 7 si 18 salarii in functie de vechime plus un bonus exceptional diferentiat in functie de meserii si de zone georgrafice. In 2008, salariul mediu brut al unui angajat al fostului Distrigaz Sud se ridica la circa 2.500 de lei, iar bonusul putea avea o valoare de 8.000 de lei.

Tinand cont si de aceasta runda de plecari voluntare, GDF SUEZ Energy Romania va mai avea circa 4.300 de angajati, in contextul in care in 2005, in anul privatizarii, compania avea aproape 11.000 de angajati. Diminuarea personalului din toate companiile care au fost privatizate a fost realizata de mai toti noii proprietari de firme active in domeniul energiei, pornind de la OMV (Austria) pana la E.ON (Germania) sau Enel (Italia).

In afara de domeniul gazelor naturale, GDF SUEZ Energy Romania a intrat si pe partea de energie electrica, la mijlocul anului 2009 compania obtinand licenta de furnizare de electricitate din partea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit celor mai recente informatii din partea companiei, GDF SUEZ Energy Romania avea peste 50 de clienti care-i solicitau oferte si pe partea de electricitate.

Strategia companiei nu este unica, majoritatea furnizorilor de utilitati incercand sa le livreze clientilor atat energie, cat si gaze. Un astfel de exemplu sunt cehii de la CEZ care au obtinut recent licenta de furnizare a gazelor naturale, specialitatea lor fiind distributia si furnizarea de energie electrica. GDF SUEZ Energy Romania a avut in 2008 afaceri de circa un miliard de euro.