Inca o lovitura pentru fratii Cuc, dupa insolventa SPAR: iesirea din distributia Philip Morris

Autor: Mihaela Popescu 01.06.2010

Distribuitorul Astral Impex detinut de fratii Ioan si Floare Cuc din Arad, care a finantat extinderea SPAR, a ramas fara divizia de tigarete, ceea ce i-ar putea reduce rulajele cu 50 mil. euro, potrivit estimarilor ZF.

Fratii Ioan si Floare Cuc din Arad, proprietarii retelei locale de supermarketuri SPAR si ai distribuitorului Astral Impex, au incheiat in urma cu cateva luni colaborarea cu producatorul tigaretelor Marlboro, care le-a adus in 2009 rulaje estimate in jurul a 50 mil. euro, adica circa o treime din cifra de afaceri.

Iesirea din sistemul de distributie al Philip Morris, companie cu vanzari de 516 mil. euro la nivelul anului trecut, vine dupa circa jumatate de an de la intrarea in insolventa a operatorului supermarketurilor SPAR.

Astral Impex este cel mai mare business al fratilor Cuc, cu afaceri de 172 mil. euro in 2008 si 650 de angajati.

Businessul din distributie, expus la insolventa SPAR

Astral Impex figureaza acum printre cei mai mari creditori ai operatorului SPAR SRL din Arad, avand de recuperat creante de circa 25,6 mil. lei (6 mil. euro) de la firma aflata in insolventa. "O parte sunt credite ale actionarilor, adica lichiditatile puse la dispozitia retelei de catre proprietarii acesteia, iar o parte reprezinta credite furnizori, pentru ca Astral Impex inca livreaza produse in magazinele SPAR", au explicat reprezentantii administratorului judiciar al SPAR SRL din Arad. Acestia au mai spus ca in prezent se solutioneaza ultimele contestatii la tabelul creantelor.

Fratii Cuc nu au putut fi contactati pentru comentarii pe acest subiect.

"In procedura insolventei, creditorii actionari sunt intotdeauna defavorizati: sunt ultimii care isi recupereaza banii in momentul in care compania incepe sa-si plateasca datoriile", au precizat reprezentantii administratorului judiciar.

Pe lista furnizorilor Astral Impex se afla inca nume mari din sectorul bunurilor de larg consum, precum Kraft Foods sau Wrigley.

Cine vine in locul lor

"Astral Impex distribuia anul trecut produsele Philip Morris in 8 judete din centrul si nordul tarii", a declarat Andrei Vasilescu, Corporate Affairs Director la Philip Morris Romania. El nu a dat detalii despre motivele intreruperii colaborarii cu Astral Impex.

Distributia in 7 din cele 8 judete acoperite de Astral Impex a fost preluata de catre firma Simba Invest din Bacau, al doilea mare distribuitor local al producatorului Marlboro.

"Am ajuns la o acoperire de 22 de judete, dupa ce am preluat anul trecut alte cinci judete acoperite anterior de Felvio Distribution", a precizat Sorin Gavrila, directorul general al Simba Invest.

El estimeaza ca aceste schimbari vor duce afacerile companiei sale la peste 200 mil. euro in 2010, fata de cele aproximativ 120 mil. euro inregistrate anul trecut.

La randul sau, Top Brands Distribution (TBD), cel mai mare distribuitor local al Philip Morris, a bifat pe harta judetul Cluj in urma iesirii Astral Impex din sistemul de distributie al producatorului de tigarete. "Pentru a intra in judetul Cluj cu divizia de tigarete am angajat 20 de oameni, din care 14 persoane au lucrat la fostul distribuitor Philip Morris", a declarat Virgil Munteanu, directorul de comunicare al TBD. "Noi am preluat aproximativ 70 de angajati de la Astral Impex", a precizat Sorin Gavrila.