Lista salariilor de la stat. Ministerele Comunicatiilor si Culturii sunt "cenusaresele" Guvernului la salarii. La Finante se traieste boiereste

Autori: Doina Anghel , Magraon Andreea 01.06.2010

Ministerele Comunicatiilor si Culturii si-au publicat si ele listele de salarii, in vreme ce Finantele au ales doar o transparentizare partiala, sumele incasate de angajatii primelor doua institutii fiind derizorii, comparativ cu ce se incaseaza la Interne, Externe sau la Dezvoltare.

La Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) un director general adjunct a fost singurul care a castigat mai mult decat ministru, respectiv 5.653 de lei. Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului cu datele salariilor nete ale angajatilor din luna aprilie, ministrul castiga 5.380 de lei, la fel ca si colegii sai de Guvern.

De asemenea, cei doi secretari de stat - Marius Fecioru si Iosif Moldovan - au castigat cate 4.710 de lei. Cei zece consilieri pentru afaceri europene au castigat intre 1.975 de lei si 2.615 de lei. Potrivit documentului postat pe site, salariul unui consilier debutant porneste de la 536 de lei si ajunge pana la 724 de lei. Mai mari sunt salariile soferilor - 736 de lei si 841 de lei - si al curierului personal, de 730 de lei. 536 de lei este cel mai mic salariu din Minister, pe care-l primesc, pe langa consilierii debutanti, si refentii asistenti cu studii medii si consilieri asistenti cu putina sau fara experienta.
Directorii de cabinet castiga intre 1.949 de lei si 2.235 de lei, iar consilierii intre 1.949 de lei si 2.563 de lei. La randul lor, directorii au avut in aprilie salarii cuprinse intre 2.599 de lei si 4.359 de lei, iar directorii generali intre 2.685 de lei si 4.502 de lei.
La cultura, ministrul Hunor Kelemen a incasat in aprilie, ca si colegii sai de cabinet, 5361 de lei, dar a fost depasit de un director si de un sef de birou care au incasat in aceeasi luna si prima de vacanta. Majoritatea salariilor din ministerul Culturii sunt sub 2000 de lei, sase din cei 11 consilieri de la minister fiind incadrati la jumatate de norma.
Ministerul de Finante a publicat ieri lista cu veniturile salariale ale angajatilor din minister, fara insa sa dezvaluie si sumele incasate de demnitari, altele decat cele incasate din salarii.
Ministrul Finantelor Sebastian Vladescu 5 consilieri personali care au castigat mai mult decat el in luna aprilie intre 6071 de lei si 5445, fata de 5361 de lei cat incaseaza Vladescu. El a anuntat ieri ca si-a concediat jumatate din consilieri, inclusiv pe Dan Bittman- pe care l-a angajat spectaculos in timpul dezbaterilor la bugetul de stat in februarie, explicind ca vrea sa faca economii.
Cel mai bine platit om de la Finante este Diectorul general al Sutoritatii de Certificare si Plata, cu 13413, de aproape trei ori decat ministrul SEbastian Vladescu, care se poate compara insa la "salariu" doar cu soferii, care pot castiga de la 2200 de lei pe luna la 4210 lei. majoritatea sefilor de directii din ministerul de Finante castiga peste 7500 de lei pe luna.