Ministerul de Interne, Groapa Marianelor din Guvern: 50.000 de oameni lucreaza in birouri

Autor: Adelina Mihai 02.06.2010

Peste 50.000 de noi angajari au fost facute de catre Ministerul de Interne in perioada 2004- 2009, acesta fiind ministerul care a facut cele mai multe angajari din ultimii ani, cu cheltuieli salariale anuale de 1,4 mld. de euro. In opinia autoritatilor implicate in acest proces motivele pot fi explicate. S-a desfiintat armata obligatorie si a fost nevoie de personal cu contract care sa inlocuiasca militarii in termen. Trebuie mentionat insa ca in 2005, dupa ce PSD a pierdut alegerile, din Ministerul de Interne au fost disponibilizati 5.500 de ofiteri, cu plati compensatorii, in locul lor fiind angajati altii.



Nu se stie cu exactitate daca cele peste 50.000 de posturi in plus au fost sau nu ocupate, cert este ca ministerul le-a finantat, arata datele comparate din legile si executiile bugetare ale ministerului aprobate de-a lungul anilor.

Statul cheltuie anual peste 1,4 mld. euro pentru plata salariilor politistilor, jandarmilor, angajatilor din Oficiul Roman pentru Imigrari sau pentru cei din Directia Pasapoarte sau Permise de conducere si inmatriculari.

Deputatul PSD in Comisia de aparare a Camerei Deputatilor, Marian Saniuta, ministru al internelor intre iunie-decembrie 2004, spune ca, dupa desfiintarea armatei de recruti, incepand cu 2005 (practic armata obligatorie a fost desfiintata la 1 ianuarie 2007, dar in marina, de pilda, nu se mai faceau recrutari cu doi ani inainte), si trecerea la o armata profesionista a fost nevoie de noi angajari la Interne - mai ales in politia de frontiera sau jandarmerie.

"Frontierele erau pazite pana atunci cu soldati pe care aproape ca nu ii plateai. In locul a patru recruti care au plecat a trebuit sa angajezi 4,7 profesionisti care beneficiaza de toate drepturile. Era firesc ca la politia de frontiera, jandarmerie sau pompieri numarul acestora sa creasca de aproape patru ori. Insa nu vad de ce ar fi crescut in politie, pentru ca acolo nu s-au schimbat multe lucruri", spune Saniuta.

In prezent, numarul de posturi finantate de Ministerul Administratiei si Internelor este de aproape 160.000, majoritatea provenind din cadrul a trei structuri: Politie - 50.000, Jandarmeria Romana - 28.000 si Politia de Frontiera - 16.500, restul fiind impartite in randurile celorlalte directii din cadrul ministerului: Pasapoarte, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (ISU), Inspectoratul de Aviatie, Permise de Conducere si Inmatriculari, Oficiul Roman pentru Imigrari, Arhivele Nationale, Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, Directia Formare Initiala si Continua si Clubul Sportiv "Dinamo".

Practic, ceea ce putem numi unitatile operative ale Ministerului de Interne - politia, jandarmeria, frontiera si ISU numara, sa spunem, 100.000 de oameni, restul lucrand exclusiv in birouri.

Inca sunt pe deficit?

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, care nu cunoaste statisticile, a declarat luni ca nu se pune problema restructurarilor in cadrul MAI, spunand ca structurile de arme din cadrul ministerului au un deficit de 7.000 de oameni, insa sunt angajati care sa acopere aceste nevoi. El a spus ca se pregateste relocarea a 4.000 de politisti de frontiera de la punctele de trecere cu Ungaria si Bulgaria, pentru ca Romania se pregateste pentru aderarea la spatiul Schengen. O parte din acestia vor lucra la Politia Romana sau in Jandarmerie.

In cadrul Politiei Romane lucreaza in prezent 50.000 de angajati, iar reprezentantii acestei structuri spun ca inca mai este nevoie de personal in aceasta structura, fara a preciza insa raportul dintre numarul de politisti si numarul de locuitori.

"In prezent, in cadrul Politiei Romane exista un deficit de 7.000 de posturi. Am facut anul acesta unele angajari obligatorii, in structurile suport, cum este Institutul de Criminalistica, de exemplu, unde a trebuit sa angajam biologi pentru ADN. Trebuie mentionat insa ca anul trecut s-a suspendat concursul pentru ocuparea a 12.000 de posturi din cadrul Politiei", a spus Raluca Seucan, purtator de cuvant in cadrul Politiei Romane, care a mai precizat ca nevoia de personal din cadrul Politiei se calculeaza in functie de numarul de politisti raportat la numarul de locuitori.

Si in cadrul Inspectoratului General de Aviatie se afirma ca exista un deficit de personal, anul trecut fiind incadrati in functie doi ofiteri in departamentul juridic si doi subofiteri in departamentul de achizitii, potrivit reprezentantilor institutiei. "In prezent, la nivelul Inspectoratului General de Aviatie se inregistreaza un deficit de personal de 62,54%", spun reprezentantii directiei, fara a preciza numarul de angajati ai institutiei.

12.000 de jandarmi au inlocuit 20.000 de militari in 2007

"O mare parte din angajarile din cadrul Jandarmeriei s-au facut in anul 2007, cand 12.000 de jandarmi au fost angajati pentru a inlocui un numar de 20.000 de militari, 2007 fiind anul in care s-a renuntat la serviciul militar obligatoriu", sustine maior Sorin Despina, ofiter in cadrul biroului de presa din cadrul Jandarmeriei Romane, structura in care lucreaza in prezent 28.000 de angajati. Despina a mai precizat ca deficitul de personal in cadrul Jandarmeriei este de 7.000 de posturi.

O treime din jandarmi sunt folositi la misiuni de ordine publica, restul fiind angajati in misiuni de paza ale unor obiective.

"Paza cu jandarmi costa de trei ori mai mult decat ar costa acelasi serviciu daca ar fi prestat de firme private", a spus Blaga, citat de Mediafax.

Calcularea nevoii de personal din cadrul Jandarmeriei se face in doua moduri: fie se raporteaza numarul de jandarmi la numarul de locuitori, fie se evalueaza necesarul de angajati pentru asigurarea pazei, in cazul celor care se ocupa de paza.

"Dupa ce se hotaraste obiectivul care se ia in paza - un minister, de exemplu - se evalueaza numarul de jandarmi de care e nevoie pentru asigurarea pazei de catre niste evaluatori, iar apoi se da o hotarare de guvern prin care se transmite numarul de angajati necesari", a mai spus Despina. El a mai precizat ca in cazul ordinii publice se remarca o crestere a efortului depus de jandarmi din cauza grevelor desfasurate in ultima perioada de angajatii din sectorul public.

"In prezent avem oameni care lucreaza 250 de ore pe luna, fata de 170 de ore, cat e normal, pentru ca sunt greve. Suntem sub media europeana in ceea ce priveste numarul de angajati ai MAI raportat la numarul de locuitori", a mai spus Despina.

Numai ca, deseori, pe langa institutiile publice pot fi vazuti cate trei-patru jandarmi stand degeaba. Unde e deficitul de personal?

In cadrul Politiei de Frontiera exista 16.500 de angajati, fiind mai putin cu 1.400 de politisti decat in 2007, care fie s-au relocat in cadrul Politiei, fie au reprezentat pierderi naturale.

"In 2007 erau 17.900 de angajati la Politia de Frontiera, pentru ca s-au facut angajari in urma unei cerinte a Uniunii Europene de acoperire a deficitului si s-a pus accent mai ales pe frontiera externa. In perioada 2005 - 2007, s-au facut aproximativ 3.000 de noi angajari", spune Fabian Badila, purtator de cuvant in cadrul Politiei de Frontiera.

11.600 de lei pe luna, cel mai mare salariu din cadrul MAI

Cel mai mare salariu din cadrul Ministerului de Interne a fost obtinut de un director general din aparatul central al ministerului, care a incasat un venit net de 11.578 de lei in luna aprilie, de peste doua ori mai mare decat al ministrului Blaga, care a castigat in aprilie 5.361 de lei, potrivit informatiilor de pe site-ul institutiilor. De altfel, salariul ministrului este de doua ori mai mic decat al celor trei secretari de stat din cadrul ministerului, care au raportat venituri nete cuprinse intre 10.500 si 11.200 de lei in aprilie.

Salarii mari au si angajatii din Politia de Frontiera sau din Politia Romana, unde inspectorii generali au venituri lunare de peste 9.000 de lei pe luna.

Un alt paradox intalnit in cadrul MAI este faptul ca, in unele structuri, salariatii de pe pozitii mai joase castiga mai bine decat sefii lor: spre exemplu, in cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, salariul inspectorului general este de 7.501 lei pe luna, in timp ce angajatul de pe functia de prim-adjunct al inspectorului general din cadrul aceleiasi structuri castiga 7.875 de lei pe luna.

De altfel, salariile din cadrul acestui minister au fost intotdeauna mai mari decat ale altor categorii de bugetari, pentru ca sporurile pe care le primesc angajatii MAI au o pondere mai mare in salariu si sunt mai multe ca numar.

Spre exemplu, un sofer din cadrul MAI a castigat anul trecut un salariu de 3.630 de lei pe luna, potrivit declaratiei sale de avere publicata pe site-ul institutiei. Salariul sau a fost mai mare decat cel al unui ofiter din cadrul aceluiasi minister, care a avut un venit de 3.500 de lei pe luna anul trecut. In acelasi timp, in Romania exista peste 100.000 de angajati care castiga sub 700 de lei pe luna.

Pana la inchiderea editiei, niciunul din cei trei ministri ai internelor din perioada 2004-2008 - Vasile Blaga, Cristian David si Dan Nica - nu a putut fi contactat.