De unde a venit scaderea economiei in trimestrul I?

Autor: Mihaela Claudia Medrega 01.06.2010

Majoritatea ramurilor economiei au avut o contributie negativa la evolutia PIB in primul trimestru, activitatea economica fiind sub asteptari, iar analistii considera ca Romania va ramane in recesiune si in acest an in urma aplicarii masurilor de ajustare fiscala.

"Conform estimarilor noastre, singurul sector care a avut un aport pozitiv la formarea Produsului Intern Brut a fost industria, celelalte continuand sa inregistreze scaderi, iar constructiile au ramas cu siguranta cel mai afectat sector al economiei romanesti", spune Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.

PIB a scazut in primul trimestru cu 2,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, scaderea economiei a fost de 0,3%, potrivit datelor preliminare. Maine, Institutul National de Statistica va publica detalii privind evolutia PIB in primele trei luni ale anului, inclusiv valoarea nominala. Prin prisma acestei valori, deficitul bugetar pe trimestrul I ar putea fi mai mare.

Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, sustine ca probabil toate cele patru ramuri importante de formare a PIB - servicii, industrie, constructii si agricultura - au avut o contributie negativa la evolutia PIB in primul trimestru, activitatea economica fiind mult sub asteptari. "Desi s-a inregistat o revenire a indicatorilor lunari in martie, aceasta nu a putut compensa scaderile destul de abrupte din industrie si constructii din lunile ianuarie si februarie".

Pe de alta parte, Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING, considera ca probabil atat industria, cat si agricultura au avut o contributie pozitiva la dinamica anuala a PIB in primul trimestru. "Daca vremea nu ar fi fost atat de rea erau sanse destul de mari ca primul trimestru sa fi inregistrat crestere pozitiva fata de trimestrul patru al anului trecut". Sectoarele care au cele mai mari contributii la formarea PIB sunt serviciile si industria, cu ponderi de 50%, respectiv circa 30%.

Revine PIB in teritoriul pozitiv in trimestrul II?

Chidesciuc apreciaza ca economia a crescut in al doilea trimestru fata de primul, insa, avand in vedere masurile de ajustare fiscala, probabil ca ultimele doua trimestre ale anului 2010 vor consemna contractii. In consecinta, intregul an 2010 va consemna o noua contractie fata de 2009. "Masurile de ajustare fiscala sunt absolut necesare si ele implica "durere" pe termen scurt (6-12 luni) pentru a obtine cres tere economica sanatoasa pe termen mediu (5-10 ani)".

Economistul - sef al ING aminteste ca exporturile nete dadeau semne de incetinire a contributiei pozitive la cresterea economica inca din ultima parte a anului 2009. In aceste conditii nu putem spera in 2010 si nici in 2011 la o contributie puternica din partea exporturilor nete. "Probabil ca in 2010 vor avea o contributie pozitiva, insa foarte mica, marginal deasupra lui zero".

Referindu-se la evolutia PIB in al doilea trimestru, Hancila spune ca scenariul de baza indica o incetinire a ritmului de scadere economica, datorita evolutiei bune a industriei si a agriculturii, estimarile indicand o scadere a PIB-ului cu 1,2 % an/an in al doilea trimestru. "Avand in vedere necesitatea de a restructura aparatul bugetar, consumul va continua sa se contracte si anul acesta, astfel ca singurul motor de crestere raman exporturile, insa potentialul acestora este limitat, data fiind ponderea redusa a acestora in PIB (30 %), dar si revenirea anevoioasa a principalilor nostri parteneri comerciali".

Dumitru afirma ca activitatea economica din urmatoarele trimestre va fi influentata de masurile de consolidare fiscala ce se vor implementa de catre Guvern. "Daca programul de reducere a salariilor si a pensiilor va fi implementat, el va avea un impact negativ pe termen scurt asupra consumului si cresterii economice in trimestrele urmatoare, insa exista speranta ca activitatea economica s-ar putea revigora incepand cu 2011 odata ce starea finantelor publice se va insanatosi".

Economistul-sef al Raiffeisen spune ca, din pacate, consolidarea fiscala, absolut necesara, fie ca se face pe partea de cheltuieli (prin scaderea de salarii, pensii si ajutoare sociale), fie pe partea de venituri (prin crestere de taxe), fie combinat, are efecte negative in economie, ceea ce va intarzia si va face mai dificila revenirea acesteia. Dupa ce in primul trimestru economia a ramas in recesiune, institutiile financiare internationale, dar si ban cile au inceput sa revizuiasca in jos estimarile privind cresterea economica in acest an, cele mai recente indicand contractia economiei si in 2010.

Noua prognoza a Raiffeisen pentru evolutia PIB in 2010 este -1%, iar pentru 2011 banca estimeaza o crestere economica de 2,5%. Guvernul a adoptat prognoza FMI de scadere a economiei cu 0,5% in acest an, in urma anuntarii datelor preliminare privind evolutia din primul trimestru.