Primul mall vandut cu 1 euro: Immoeast a preluat integral Polus Center Constanta

Ziarul Financiar 01.06.2010

Mallul, care urma sa aiba o suprafata de 5 hectare, fusese evaluat acum trei ani la 185 de milioane de euro.



Fondul austriac de investitii Immoeast, investitorul imobiliar cu cea mai mare expunere pe piata locala, unde detine active de aproape un miliard de euro, a cumparat 85% din proiectul de mall Polus Center din Constanta pentru un euro, urmand sa preia datoriile de circa 40 de milioane de euro ale firmei dezvoltatoare.

Mallul, care ar urma sa aiba o suprafata inchiriabila de 50.000 de metri patrati, se afla inca in constructie, finalizarea urmand sa aiba loc cel mai probabil in prima parte a anului viitor. Immoeast a preluat mallul de la compania TriGranit, controlata de catre Sandor Demjan, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Ungaria, care le-a mai vandut austriecilor si proiectul Polus Center din Cluj pentru 210 milioane de euro.

"Immoeast a preluat integral proiectul de la Constanta pentru un pret de 1 euro", au declarat pentru ZF surse din piata imobiliara. Austriecii aveau un contract pentru preluarea mallului inca din 2007, pretul negociat initial fiind de 185 mil. euro pentru preluarea integrala a mallului la finalizarea constructiei. Austriecii au decis insa sa preia acum firma Tripont Invest, care era responsabila de dezvoltarea proiectului, urmand practic sa plateasca doar costurile constructiei pana in momentul de fata. Potrivit intelegerii initiale, TriGranit urma sa obtina un profit de aproximativ 50 mil. euro din acest proiect, al carui cost de constructie era estimat la 140 mil. euro, in timp ce pretul de vanzare a fost agreat la 185 mil. euro. In conditiile in care majoritatea mallurilor au fost finantate de catre banci, acestea se confrunta cu o problema de cateva zeci de milioane de euro in momentul in care proiectele sunt oprite sau inregistreaza scaderi puternice ale veniturilor din inchiriere. Constructia proiectului de la Constanta a fost finantata printr-un credit de 38 mil. euro obtinut de la OTP Bank Budapesta, bani care au permis pana in prezent doar ridicarea in mare masura a structurii de rezistenta a mallului situat pe bd. Aurel Vlaicu, la circa trei kilometri de intrarea in statiunea Mamaia. Tripont Invest era deĀ­tinuta de firmele Immoeast Projekt Despina Holding (15%) si Brassolis Holding (85%) din Cipru.