Conferinta „Modernizarea Romaniei - economia in 2020”

Ziarul Financiar 03.06.2010

Romania a reusit in cei 20 de ani de la Revolutie sa intre in Uniunea Europeana si sa adere la NATO. Din punct de vedere extern, Romania si-a facut temele. Cadrul de dezvoltare exista. Garantia frontierelor, a liberei circulatii, a dezvoltarii unei companii private, a liberei asocieri, a dreptului la opinie libera - sunt castiguri incontestabile dupa 20 de ani de nou capitalism.



Este insa timpul ca Romania sa se intoarca spre ea insasi si sa se intrebe: ce putem face sa traim si sa ne simtim mai bine aici? Ce ne lipseste ca sa fim o tara intr-adevar dezvoltata, asa cum nu a fost niciodata Romania? Ce ne lipseste ca romanii sa nu mai plece in masa in strainatate?

Ce inseamna modernizarea Romaniei si care este planul de dezvoltare a tarii pentru urmatorii 10 ani? Cum se vede de acum Romania 2020 si ce trebuie facut ca sa ne apropiem de media de dezvoltare a Uniunii Europene?

Intre 2000 si 2008 Romania a avut parte de noua ani de crestere economica neintrerupta si este incontestabil ca tara s-a schimbat ca urmare a acestor ani de crestere. Exista opinii insa ca in a doua parte a intervalului cresterea a fost nesustenabila, adica datoria a crescut mai repede decat capacitatile de productie.

Ce poate face Romania pentru a se intoarce la o lunga perioada de crestere economica de 5-6% pe an, sustenabila, care sa ii permita recuperarea decalajelor istorice fata de vestul Europei? Mai mult, se poate pune chiar intrebarea: poate face ceva sau va depinde de ceea ce se intampla pe pietele dezvoltate?

Dar daca vom avea aceasta crestere economica, va schimba cu adevarat tara astfel incat standardul mediu de viata al cetatenilor romani sa se apropie de cel occidental?

Cand vom trece la euro? Estonia este ultima tara care "a depus actele" pentru a adera la euro si spera ca moneda unica sa ii propulseze economia. Despre Grecia, pe de alta parte, se spune ca a aderat prematur la euro si ca o devalorizare a unei eventuale monede locale ar ajuta-o acum. Cum este mai bine?

Ziarul Financiar a invitat la conferinta "Cei mai mari jucatori din economie. Modernizarea Romaniei" inalti oficiali ai statului, reprezentanti ai celor mai mari banci si companii din Romania, de stat sau private, mari oameni de afaceri, cadre universitare si cercetatori pentru a stabili drumul care trebuie parcurs in urmatorii 10 ani pentru modernizarea tarii.

Conferinta va avea loc astazi in Bucuresti. Detalii pe www.zf.ro